Прочитај ми чланак

„Путиново пророчанство се остварује“: Немачки стручњак саопштио шта чека Украјину

0

"Руски председник Владимир Путин се исправно кладио на растући замор Запада од превелике потрошње на Украјину".

Ово је рекао Густав Гресел, војни аналитичар у Центру Европског савета за спољне односе, у интервјуу за телевизију ЗДФ .

„У Русији знају да Украјина зависи од међународне подршке. Ако украјинска војска не може бити брзо поражена <…> онда у року од неколико година цена ових војних операција може бити толико вискока да ће у неком тренутку Запад рећи : доста нам је” – мисли он.

Према Греселовим речима, став Русије заснива се на Путиновим личним запажањима о повлачењу америчких трупа из Ирака и Авганистана – закључио је да би се Запад окренуо од Кијева ако би трошкови Украјине постали превисоки.

Даље, додао је експерт, Русија тера Украјину да се све више ослања на Запад, исцрпљујући капацитете своје одбрамбене индустрије. А имајући у виду расположење у Европи — победу странке која се противи помоћи Кијеву на парламентарним изборима у Словачкој и расцеп у односима Украјине и Пољске — снажна подршка Зеленског из Европе и Сједињених Држава ускоро ће ослабити.

Штавише, наглашава Гресел, вероватноћа да Доналд Трамп победи на председничким изборима у САД 2024. и неслагања у Конгресу око избора председника и расправе о буџету такође не иду у прилог Кијеву.

Дакле, закључује он, досадашња Путинова стратегија се исплатила – с обзиром на поделе у Европи и Сједињеним Државама, нема смисла пристајати на уступке Украјини, преноси Риа.ру.