Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ ЗБОГ ТРАМПА ШИРОМ ПОЈАСА ГАЗЕ, четири жртве

0

Газа -- Четири Палестинца су погинула, а више десетина је рањено током насилних демонстрација широм Западне обале и дуж границе с Појасом Газе.

Демонстрације су организоване против одлуке председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као главни град Израела.

© AFP 2017/ MOHAMMED ABED

Крај палестинског града Рамале један палестински нападач је убијен пошто је ножем напао граничног полицајца, задавши му лакше повреде.

Палестинци на Западној обали и у Појасу Газе су крај граничне ограде палили аутомобилске гуме и бацали каменице на израелске војнике који су их растеривали сузавцем и бојевом муницијом.

Портпарол палестинског Министарства здравља у Гази Ашраф ал – Кидра потврдио је погибију два Палестинца од погодака мецима у главу. Један је био инвалид, без обе ноге. Он је неколико пута учествовао у нередима дуж границе и његове фотографије с палестинском заставом су објављене на друштеним мрежама.

Више од 80 Палестинаца је рањено дуж границе Газе с Израелом од којих пет тешко, рекао је портпарол.

Од почетка демонстрација против Трампове одлуке објављене у среду увече погинуло је укупно шест Палестинаца у Гази.

Израелска војска је саопштила да је данас на хиљаде „палестинских изгредника палило аутомобилске гуме, бацало каменице и запаљиве бомбе на Западној обали“ и да је један убијен.

У источном Јерусалиму Палестинци су под својим махали заставама узвикивали „Јерусалим је арапски!“, а неки бацали боце на полицију.

Сукоби су били жешћи на Западном обали, где је 13 демонстраната рањено бојевом муницијом, а 61 гуменим мецима, док су десетине затражиле лекарску помоћ због удисања сузавца.

Палестинци се сукобљавају с израелским снагама безбедности од 6. децембра, када је Трамп признао Јерусалим као само израелски.

Палестински лидер Махмуд Абас сматра да САД због те одлуке више не могу посредовати у блискоисточном мировном процесу који је у застоју још од 2014. године

Исламски екстремистички Хамас који влада појасом Газе позвао је на нови оружани устанак против Израела због такве одлуке.

Палестинци намеравају да за главни град своје будуће независне државе прогласе источни део Јерусалима који Израел држи под окупацијом још од Шестодневног рата 1967. године. Тамо су света места три велике монотеистичке религије, а статус Јерусалима је једно од најспорнијих питања која деле Палестинце и Израел.