Прочитај ми чланак

Приказан први снимак цеви „Северног тока“ оштећеног експлозијом (ВИДЕО)

0

Фотографије снимљене на дубини од 75–76 м објавио је „Еxпрессен“. Подводна камера, снимила је оштећење цеви поцепане током наводне саботаже.

„Немачка полиција и војска, послале су прошле недеље два војна чамца на подручје несреће, са којих је лансиран подводни дрон Sea Cat“, наводи се у извештају.

Како преносе немачки медији, на фотографијама се види рупа пречника 8 метара. Истражитељи верују, да би то могло бити само последица употребе експлозива.

Дубина мора у области где је дошло до експлозија, је око 70 метара. Због дубине и временских услова, посебно подводних струја, немачки истражитељи нису могли да користе рониоце. Уместо тога, ослањали су се на поморске подводне дронове, и бродове на површини.

Подморски дронови и бродови опремљени сонарима и видео камерама, скенирали су делове цеви оштећене експлозијама. Фотографије са места експлозије, показују да је експлозив имао капацитет од око 500 кг ТНТ-а.

Немачка, Данска и Шведска потврдиле су експлозије на гасоводу „Северни ток“. Рекли су, да су експлозије које је неко организовао, постале узрок цурења у два навоја гасовода.

26. септембра се сазнало, за пад притиска на једном од навоја гасовода „Северни ток 2“. Откривено је, да је дошло до смањења притиска у водама Данске. „Ројтерс“ је писао да је гасовод био напуњен са 300 милиона кубних метара гаса, пре него што је Немачка одбила да га користи.

Према извештајима медија, САД су пре неколико недеља упозориле немачку владу, на могуће нападе на гасоводе у Балтичком мору. Извори ЦИА-е, поделили су релевантне информације са званичним Берлином. Представник немачке владе је одбио да коментарише ову информацију.

Немачке обавештајне агенције сугеришу, да би три цеви гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ у Балтичком мору, могле постати трајно неупотребљиве након саботаже.