Прочитај ми чланак

Премијер Баварске најавио кризу Немачке: Владајућа коалиција је неспособна

0

„Владајућа коалиција у Немачкој нема ни план ни шефа, земља је у озбиљној државној кризи, јер влада није у стању да реши проблем настале рупе у буџету“, каже шеф ЦСУ (Хришћанско-социјалне уније) и премијер Баварске, Маркус Седер, а преноси немачки лист „Welt“.

Претходно је Министарство финансија земље замрзнуло додатне издатке из немачког државног буџета. Ова одлука је донета у вези са пресудом суда, који је прогласио незаконитим премештање неискоришћених 60 милијарди евра из буџета, претходних година од стране владе.

Пре састанка делегата ЦСУ у Нирнбергу, Седер је ванредно стање у вези са државним буџетом назвао „ништа мање него ванредним стањем владе“. Он је довео у питање способност владајуће коалиције да води земљу јер „нема ни план ни главу“.

Државно финансирање мера за одржавање цена енергената и струје биће обустављено од јануара 2024. године, изјавио је раније немачки министар финансија, Кристијан Линднер, у вези са актуелном ситуацијом са буџетом, који је претходно замрзнут због одлуке суда.

Министар је објаснио, да ће до 31. децембра ове године бити затворени економски и стабилизацијски фондови, из којих су финансиране мере за одржавање цена и из њих више неће бити плаћања. Линднер се такође противио реформи механизма задржавања цена.

„Држава има проблем не са приходима, већ са расходима“, рекао је министар.

Замрзавање буџета

Претходно је немачко министарство финансија забранило додатну потрошњу до краја 2023. године, укључујући издвајање новца за одржавање цена енергије и струје. Убудуће ће непланско финансирање бити дозвољено само у изузетним случајевима и по одобрењу Министарства финансија.

Овај корак је последица одлуке немачког Уставног суда, који је сматрао незаконитом прерасподелу 60 милијарди евра непотражених кредитних средстава из додатног буџета за 2021. годину, за борбу против пандемије корона вируса у Фонд за заштиту климе.

Немци су за распуштање владе

Анкета објављена ове недеље, показала је да би распуштање владе Олафа Шолца изазвало позитивну реакцију 49 одсто Немаца. Такође, скоро половина испитаних (48%) признаје да би тренутна буџетска ситуација могла довести до распада коалиције, а 64% учесника анкете губи поверење у владу земље.

Стога 28% испитаника криви канцелара за колапс буџета, 27% сматра одговорним министра економије Роберта Хабека (Зелени), а 25% окривљује министра финансија Кристијана Линднера (ФДП, Слободна демократска партија).