Прочитај ми чланак

Потпуни хаос: Убијени демонстранти, на ученике испаљен сузавац (ВИДЕО)

0

Полиција у Кенији убила је данас сест демонстраната током нових протеста због пораста цена, рекао је полицијски званичник.

Према речима представника здравствених служби, на више од 50 ученика школа у престоници Најробију испаљен је сузавац.


Полицијски званичник који је желео да остане анониман рекао је за АП да је троје људи убијено у граду Млолонго, двоје у граду Китенгела недалеко од Најробија, док је једна особа убијена у граду Емали, на ауто-путу ка луци Момбаса. Исти извор је рекао да је 10 особа хоспитализовано.

Полиција је испалила сузавац да растера демонстранте у престоници Најробију, лучком граду Момбаси, као и у неколико других градова, а неки од најинтезивнијих сукоба десили су се на ауто-путу који повезује Најроби са међународним аеродромом, где су демонстранти палили ватру и оближње жардињере са цвећем употребили како би блокарали пут, јавља Ројтерс.

Председник Вилијам Руто изабран је прошлог августа на основу платформе за помоћ сиромашнима који раде у Кенији, али његови критичари кажу да ће повећање пореза које је потписао прошлог месеца продубити кризу сиромашних људи у тој земљи, који се већ боре да приуште основне намирнице попут кукурузног брашна, наводи Ројтерс.

Из владе је раније поручено да су повећања пореза, која укључују удвостручење пореза на гориво и увођење дажбина за финансирање приступачног становања, потребна за решавање растуће отплате дугова и за финансирање иницијатива за отварање нових радних места.

Најмање шест особа убијено је прошлог петка током протеста на које је позвао опозициони лидер Раила Одинга. Одинга је данас осудио реакцију полиције и отказао митинг у Најробију планиран за поподне.

“Да бисмо заштитили наш народ и спречили више повреда и губитака живота, донели смо стратешку одлуку да не наставимо са скупом“, рекао је Одинга.

Одинга, који је завршио као другопласирани на последњих пет председничких избора, предводио је серију протеста раније ове године против високих трошкова живота и наводних изборних неправилности, који су се претворили у демонстрације на којима је често долазило до насиља.