Прочитај ми чланак

После укидања Ускрса у САД и Аустралија прогласила данашњи дан за ДАН ТРАНСРОДНИХ

0

Аустралијска левичарска лабуристичка влада придружила се америчком председнику Џоу Бајдену и на Ускршњу недељу издала подршку за „Дан видљивости трансродних особа“.

Министарка иностраних послова, сенаторка Пени Вонг, прва у земљи отворено геј парламентарка, дала је јавну афирмацију у име владе коју предводи премијер Ентони Албанезе.

Њихова подршка је стигла чак и када је хришћанство и даље највећа појединачна религија у Аустралији, са укупно 43,9 одсто становништва широм земље које се идентификују са хришћанском деноминацијом на попису 2021.

Сенаторка је поделио слику плаве, љубичасте и беле пругасте трансродне заставе и објавио на друштвеним мрежама преко X-а – раније Твитера:

„Влада лабуриста Олбанија подржава транс и родно различите људе широм Аустралије.

„На овом #ТДОВ-у славимо вашу снагу и вашу храброст – и поново се обавезујемо да ћемо се залагати за транс и родно различита права у потрази за једнакошћу.

Како је Нулта Тачка и пренела , амерички председник Џо Бајден издао је званични проглас на Велики петак у којој је изјавио да ће Ускршња недеља 2024. бити „Дан видљивости трансродних особа“.

„Одајемо почаст изванредној храбрости и доприносу трансродних Американаца и поново потврђујемо посвећеност наше нације формирању савршеније уније – где су сви људи створени једнаки и третирани једнако током свог живота“, рекао је Бајден у саопштењу.