Прочитај ми чланак

Ново застрашивање пандемијом:После болести „икс“, стижу и арктички зомби вируси…

0

Повећана нафтна и рударска активност на Арктику могла би ослободити велике количине древних вируса са којима се још нисмо суочили, упозоравају научници

Група научника упозорава да би вируси који су хиљадама година остали замрзнути у арктичком пермафросту могли бити ослобођени као резултат глобалног загревања, стварајући ризик од избијања непознатих болести.

Недавна истраживања су открила да се пермафрост, који покрива петину површине северне хемисфере, састоји од земљишта на температури око нула степени Целзијуса. Терен пермафроста састоји се од активног слоја на површини који се сваке године смрзава и одмрзава, а испод њега је вишегодишње смрзнуто тло.

Светски фонд за природу (ВВФ) извештава да је просечна температура на Арктику већ порасла три пута више од глобалног просека, као и да је то регион са највећом стопом промене просечне температуре.

„Кључна тачка у вези са пермафростом је да је хладан, таман и да му недостаје кисеоник, што је савршено за очување биолошког материјала. Могли бисте да ставите јогурт у пермафрост и он би вероватно и даље био јестив 50.000 година касније“, каже Жан-Мишел Клавери, научник са Универзитета Екс-Марсеј у Француској.

Он је рекао да нестанак арктичког морског леда, узрокован глобалним загревањем, представља огроман ризик по људско здравље.

„Постоји још једна претња гора од одмрзавања пермафроста, а то је нестанак арктичког морског леда“, објаснио је Клавери, прецизирајући да ова ситуација изазива повећање „поморског транспорта, саобраћаја и индустријског развоја у Сибиру, како би се извукла нафта и руде“.

Како је истакао, будуће операције планиране у тој области, укључујући вађење нафте и минерала, могле би да открију „велике количине патогена који тамо још увек успевају“.

„Рудари ће ући и удахнути вирусе. Последице би могле бити катастрофалне. Тренутно постоји опипљива претња и морамо бити спремни да се суочимо са њом“, оцењује Клавери.

Виролог из медицинског центра Еразмус у Ротердаму, Марион Копманс, потврдила је да пермафрост може да садржи болести од којих су патили наши преци или вирусе који су толико древни, познатији као „зомби вируси“, и који никада нису утицали на нашу врсту.

„Тамо постоје вируси који имају потенцијал да заразе људе и изазову ново избијање болести“, упозорава Копманс.

У том контексту, истраживачи предлажу успостављање карантинских објеката, како би специјалисти на време могли да идентификују и лече прве случајеве болести изазване неким „зомби вирусом“, чиме би се спречило ширење на друга места.