Прочитај ми чланак

Спремају нови круг лудила? „На корак од пандемије, СЗО забринута због овог соја“

0

Прошле недеље, Светска здравствена организација изразила је забринутост због алармантног ширења соја грипа Х5Н1 који изазива милионе случајева птичијег грипа широм света.

Грип је патоген који ће највероватније изазвати нову пандемију у блиској будућности, сматрају водећи научници.

Међународна анкета, која ће бити објављена следећег викенда, откриће да 57 одсто епидемиолога сматра да ће сој вируса грипа бити узрок следећег глобалног избијања смртоносне заразне болести, пренео је Гардијан.

“Сваке зиме се јавља грип. Ове епидемије можемо да опишемо као мале пандемије. Оне су мање-више контролисане јер различити сојеви који их узрокују нису довољно вирулентни, али то неће нужно бити случај заувек“, упозорио је Џон Салмантон-Гарсија, научник са Универзитета у Келну.

Прошле недеље, Светска здравствена организација изразила је забринутост због алармантног ширења соја грипа Х5Н1 који изазива милионе случајева птичијег грипа широм света, подсећа Гардијан.

Ова епидемија је почела 2020. године и довела је до смрти или убијања десетина милиона живине, а такође је уништила милионе дивљих птица и недавно се овај сој јавио и код сисара, што може да представља опасност по здравље људи.