Прочитај ми чланак

Неуништиви Т-90: Руски тенк преживео две противоклопне ракете и један дрон (ВИДЕО)

0

Украјински милитанти су по уочавању руског тенка лансирали најпре једну противоклопну вођену ракету, која је погодила тенк у предњи део куполе, а онда још две и ниједна га није зауставила

На друштвеним мрежама појавио се крајње интересантан снимак рада руског тенка Т-90 и то из угла посаде противоклопног система „стугна-п“ и оператера једног малогабаритног ФПВ дрона.

Наиме, украјински милитанти су по уочавању руског тенка лансирали најпре једну противоклопну вођену ракету поменутог система која је погодила тенк у предњи део куполе, али није успела да пробије оклоп. Затим је посада „стугне-п“ лансирала још једну ракету која је Т-90 погодила са бока, која такође није остварила жељени резултат.

На крају је оператер једног ФПВ дрона покушао да ударом у погонски склоп, заустави тенк и макар га онеспособи, али ни он није имао успеха, па је руски оклопњак наставио да се креће.

Важно је нагласити да је у питању варијанта Т-90А, дакле није у питању најсавременији „прорив“, чији је ниво заштите повећан уградњом металне надстрешнице и додатних реактивних плоча. У опису снимка наводи се да је предњи оклоп појачан реактивним оклоп друге генерације „контакт-5“, што значи да предњи оклоп може издржати удар пројектила са пробојном моћи од око 1.200 мм, док је пробојна моћ „стугне“ износи између 800 и 1.000 мм.

Ипак, интересантно је да је друга ракета украјинског система погодила бочни део куполе, где је ниво заштите знатно нижи и процењује се на око 200 мм, па се претпоставља да је ракета заустављена захваљујући импровизацији руских тенкиста који су на овај део тенка поставили плоче реактивног оклопа „контакт-1“.

Иако се на дисплеју система управљања ватром украјинског система не може видети која је удаљеност до означене мете, тј. руског тенка, на основу брзине ракете од 200 м/с и периода од тренутка лансирања до удара друге ракете који износи око 10 секунди, делује да је раздаљина између система и возила око два километра.