Прочитај ми чланак

Нешто се дешава! Нова студија открива пораст случајева РАКА код младих за 79%

0

Нова рецензирана студија открила је узнемирујући пораст случајева рака међу младим људима.

Студија је објављена у реномираном часопису БМЈ Онцологy и анализирала је податке из 1990. и 2019. године.

Спровео га је тим истраживача са Медицинског факултета Универзитета Zhejiang и Института Usher Универзитета у Единбургу.

Истраживачи су открили запањујућих 79% пораста нових случајева рака код људи млађих од 50 година током три деценије.

Током студије, истраживачи су анализирали податке из студије Global Burden of Disease 2019.

Студија из 2019. разматрала је преваленцију од 29 карцинома у 204 земље или региона.

Истраживачи су истраживали број нових случајева, смрти, накнадне здравствене последице и факторе ризика за људе од 14 до 49 година.

Само у 2019. години, раних случајева рака у тој старосној групи износило је 3,26 милиона, што је повећање од 79,1% од 1990. године.

Аутори студије су такође приметили пораст смртности од рака за 27,7% од 1990. године.

Према тиму истраживача, рак дојке, трахеје, плућа, црева и желуца има неке од већих стопа смртности.

Случајеви рака душника и простате су забележили највећи пораст од 1990. године, а рак дојке је имао највећу стопу инциденције раних случајева, открили су истраживачи.

У међувремену, дошло је до опадања случајева раног рака јетре.

Северна Америка је наведена као један од региона са највећом инциденцом раних карцинома у 2019, заједно са Аустралазијом и Западном Европом.

У међувремену, места као што су Источна Европа, Океанија и Централна Азија имала су највећу стопу смртности.

„Повећана инциденција раних карцинома може делимично да припише све већој употреби скрининга и раног откривања у развијеним регионима и земљама“, написали су аутори студије.

Међутим, повећање детекције такође може имати сребрну подлогу.

Аутор студије, др Xуе Ли, указао је на „изузетне“ напоре у скринингу у Великој Британији који су довели до смањења броја смртних случајева у земљи у вези са раним појавом рака.

„На срећу, годишња стопа смртности од раног рака у Великој Британији стално опада, што је сведочанство изузетних напора за скрининг и лечење рака у последње три деценије“, рекао је Ли из Центра за глобално здравље Универзитета у Институт Ашер у Единбургу, према Индепенденту .

Ако се посматрани обрасци тима наставе, истраживачи су проценили да би се дијагноза рака у раној фази могла повећати за 31%, а смртни случајеви за 21%, до 2030.

Аутори су приметили да „локално окружење, начин живота и ниво доступног медицинског третмана“ могу изазвати варијације у случајевима рака и стопама смртности по регионима.

Поред генетике, открића су тврдила да би „западњачка дијета“, која се састоји од превише црвеног меса и соли – и, последично, недовољно воћа и млека – такође могла да доведе младе људе у опасност.

Унос алкохола и употреба дувана такође су истакнути као фактори ризика од рака за оне млађе од 50 година, поред недостатка вежбања, високог индекса телесне масе и повишеног шећера у крви.