Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА: Вирус се не преноси ваздухом; Зашто онда полицијски час нон-стоп?

0

Пошто ширење вируса Цовид-19 у Немачкој води до одређеног нивоа неизвесности међу грађанима, Центар за вирусологију из Бона саопштио је грађанима прве резултате истраживања овог вируса, како би могли најбоље да процене ситуацију.

Истраживањем које су спровели лекари из овог Центра открило се да коронавирус не остаје у ваздуху, значи да се не може удахнути, не остаје на воћу, поврћу, хлебу, али да је главни пут преношења инфекција кампљицама. То се може догодити директним контактом са особом, а често и преко контакта рукама, тако што особе после контакта са зараженим додирују нос, лице.

Pixabay.com

На површинама попут пластике, метала остаје најдуже три сата јер се суши, док у води остаје дуже. Како се наводи, коронавирус се дуго задржава у вц сољи, лавабоу, кухињи, односно на свим влажним површинама јер му влага продужава век. Оно што би грађани требало да знају је да остаје и на одећи, али дефинитивно није забележен ниједан случај заразе преко одеће, а ови стручњаци чак и искључују такву могућност. Једини доказани начин преноса је директни контакт са зараженом особом.

Ношење маски и рукавица је индивидуална ствар, али ни за то нема потребе, уколико се држи довољан размак и ако редовно по доласку кући перемо руке.

Истраживачи наводе да особе које пате од акутне респираторне инфекције, а морају да се крећу у јавном простору, требало би да носе маске за лице (хирушке), јер би то било корисно за смањење ризика од инфекције других људи капљицама које настају приликом кашљања или кијања, па да би се спречило ширење заразе, овим особама се препоручује ношење маски.

Такође саветују да је битно да маска правилно покрије нос и грло, да када се маска „покваси“ или дође до излучивања било какве течности, капљица, да се треба обавезно заменити, а док се носи да се не треба додатно намештати. С друге стране, наводе, нема довољно доказа да ношење маски значајно смањује ризик од инфекције здраве особе која је носи. Према Светској здравственој организацији, ношење маске у ситуацијама када се то не препоручује може створити лажни осец́ај сигурности, што може занемарити мере централне хигијене, као што је добра хигијена руку.

Као и код грипа и других акутних респираторних инфекција, наводе стручњаци, треба држати дистанцу око један до два метра од других људи код којих препознајете да имају симптоме кијавице или кашља, као и да су ове мере препоручљиве свуда и у било које време.