Прочитај ми чланак

Немачка стаје: Санкције Русији делују – немачке бензинске пумпе остале без дизела

0

Немачка се, у условима антируских санкција, суочила са акутном несташицом дизел горива. Ове податке поделио је немачки новинар Арно Трампер.

Последњих недеља немачки возачи све чешће се суочавају са недостатком дизел горива на бензинским пумпама. Према речима Арна Трампера, разлог за то су санкције ЕУ Русији, као и низ других тачака, извештава Бајерисхер Рундфунк (БР).

„Извините, нестало нам је дизела!“ Изнова и изнова у протеклих неколико недеља, возачи на баварским бензинским пумпама нису могли да добију гориво “, рекао је новинар немачког издања.

Аутор Бајерисхер Рундфунк-а је приметио да је несташица на бензинским пумпама толика да може да излуди возаче у неким регионима Немачке. Постоји неколико разлога за недостатак горива:

Санкције су почеле да утичу на Немачку, што је ограничило снабдевање руских енергената, а проблема су имале и рафинерије нафте. Конкретно, у пролеће су две велике рафинерије у јужној Немачкој биле затворене због поправке – у Вобургу и Инголштату.

Шести пакет санкција ЕУ против Русије укључивао је забрану испоруке руског дизела. Пре ступања на снагу ограничења, немачке компаније су набављале гориво од Русије, али су данас ове резерве практично потрошене. Нису сви трговци пронашли адекватну алтернативу за снабдевање руским дизел горивом. Али проблеми Немачке се ту не завршавају.

„Али чак и ако недостатак горива могу да попуне рафинерије у другим регионима Немачке, то још увек не решава у потпуности проблем. Земља се такође суочава са недостатком возача цистерни“, наводи колумниста Бајерисхер Рундфунк.