Прочитај ми чланак

Немачка одузела награду Грајфу јер тврди да у Сребреници није било геноцида

0

Заслужни истраживач Холокауста Гидеон Грајф требало је да буде награђен немачким Савезним крстом, али је предлог повучен због тога што је предводио комисију о Сребреници која је закључила да у том граду на истоку БиХ није почињен геноцид, објавио је Дојче веле .

Како наводи DW, после више недеља ћутања, Кабинет немачког председника обратио се писмима онима који су се побунили након што је јесенас објављено да председник Франк-Валтер Штајнмајер намерава да додели државни орден за заслуге израелском историчару Гидеону Грајфу.

AP Photo

Кабинет председника објашњава у писму да му орден – који се званично зове Савезни крст за заслуге – неће бити додељен јер је доскорашњи министар спољних послова Хајко Мас повукао свој предлог.

Занимљиво је да писмо председничког Кабинета носи датум од 7. децембра, дакле дан пре него што ће бити именована нова влада и тиме престати мандат министру Масу.

Председнички кабинет је аутентичност тог писма потврдио и за Дојче веле, уз опаску да је то одлука Министарства спољних послова а не председничког кабинета.

Одлука о повлачењу је вероватно донета много раније, када је у јавности избила расправа о додели ордена Гидеону Грајфу, који је предводио комисију Владе Републике Српске.

Грајф је тада у интервјуима објаснио да не види ништа спорно у извештају те комисије о догађајима 1995. у Сребреници и у закључку комисије да се у Сребреници није догодио геноцид. Грајфу је орден за заслуге требало да буде додељен на свечаности средином новембра у немачкој амбасади у Тел Авиву.

Грајф је требало да буде одликован за изузетне заслуге у истраживању Холокауста и живота немачких Јевреја који су емигрирали у Израел – међу којима је и Грајфова породица.

Ипак, то се није десило јер је, како се сада зна, предлог министра Маса повучен, закључује ДW. Дојче веле подсећа да је израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф изјавио, поводом одлуке претходне немачке владе да опозове одликовање које је требало да му буде додељено ове године, да су кампању против њега као негатора геноцида организовале „организације Исламске браће“ у Босни и Херцеговини, као и да је то како је навео, „црна мрља“ за Немачку.