Прочитај ми чланак

„Немачка је против рата“: У Берлину се одржавају протести против подршке Украјини

0

У главном граду Немачке на Дан немачког јединства окупило се неколико хиљада људи десничарских ставова који се, између осталог, залажу против испорука оружја Украјини, оставку владе и превремене изборе у Немачкој.

Протестну акцију, која се одржава на тргу испред берлинске катедрале, најавили су активисти блиски десничарској партији Алтернатива за Немачку (АфД) и покрету „Кверденкер“ који се раније противио мерама владе у борби против вируса корона. Овај покрет сматра се десничарско-популистичким и обједињује неколико десничарских радикалних организација, попут „Пегиде“.

У најави су организатори позвали на оставку владе и поновне изборе, као и увођење народног гласања приликом доношења важних одлука.

„Леви, десни, центар – није нас брига. Ми смо за демократију које сада нема“, рекао је један од говорника на бини на протесту.

Он је позвао људе да, независно на политичке преференце, изађу на улице против учешћа Немачке у војној подршци Украјини, као и да се придруже другим мировним акцијама, као што су, на пример, присталице политике партије Леви Саре Вагенкнехт.

„Није нам више ни важно ко је у праву, а ко није – Рус, Украјинац или Американац. Немачка је против рата“, нагласио је он.

Наредни говорник позвао је на реизбор владе која је, према његовом мишљењу, направила грешке у енергетској политици и спровела неодговарајуће мере у борби против вируса корона.

Након наступа говорника и музичара, планирано је да демонстранти крену у организовану шетњу кроз град. Са собом носе немачке заставе, а неки од њих држе и руску тробојку и плакате који позивају на повратак пријатељским односима са Русијом.