Прочитај ми чланак

Могу ли потреси из Турске да стигну до Балкана

0

Разорни земљотрес у Турској, који се осетио и у Сирији утиче и на простор Балканског полуострва, каже сеизмолог Славица Радовановић. Ови земљотреси сведоче да се накупило много енергије и да ће она сада почети да се реализује, а реализација у једном простору увек изазива заоштравање ситуације у другом.

Овако сеизмолог Славица Радовановић објашњава на који начин разорни земљотреси у Турској могу да утичу на наше просторе. Према њеним речима, земљотрес у централној Турској последица је тога што Арабијска плоча гура Анадолијску плочу која се креће према Грчкој и Балканском полуострву.

Foto: Printscreen/Twitter

„Ми смо угрожени читавим тим кретањем плоча. Наши земљотреси су последица тих глобалних кретања. Анадолијска плоча се ротира и притиска Грчку, а Грчка се због те ротације, код Хеленског рова, подбија Евроафричку плочу. Ми смо сада на северозападним маргинама тих светских догађаја“, објашњава Радовановићева.

Не постоји граница у кретању плоча и не постоји препрека која би онемогућила да кретање Арабијске и Анадољске плоче утиче и на нас, додаје она.

„Задњих десетак година имали смо мањи број земљотреса умерених јачина. Слабих смо увек имали око хиљаду, али нисмо имали магнитуде четири, пет. Последњи је био Краљево 2010, нешто јаче магнитуде. Значи нешто слабији од Краљева или као Краљево. Оживео нам је дефинитивно простор Шумадије, али имамо и источну Србију у којој од 1893. нисмо имали јак земљотрес“, констатује Радовановићева.

Никада не можете тачно да одредите у којој ће се жаришној зони догодити земљотрес, јер се, како наша саговорница каже, процеси рачвају, али сигурно је да ће неке зоне имати своју активност. Она подсећа да су се јаки земљотреси догодили у Албанији и Херцеговини, у Хрватској чак два, тако да ће сигурно и на нашим просторима у наредних неколико година бити сличне активности, закључује Радовановићева.