Прочитај ми чланак

Милановић: Да нећете да ми сечете језик ако кажем да Сребреница није геноцид!

0

Председник Хрватске Зоран Милановић обратио се медијима и јавности у Госпићу, а као тема поновно се наметнуо председник СНСД-а Милорад Додик, те избори у Босни и Херцеговини.

“Суд је пресудио да је то геноцид. С тиме треба бити врло деликатан, јер то је одлука само једног суда. Постоје пуно већи злочини по трајању и магнитуди. Као што нама део Срба лепи етикету за Јасеновац, а то сам замолио Додика да спусти лопту, тако сада муслимани и Бошњаци покушавају убити Бога у Србима. То је корак до тога да Србе називате геноцидним народом. То што је једна група судија у једном тренутку у одређеним околностима оценила да је неки догађај из јула 1995. године, да га је окарактерисала као геноцид, ја то примам на знање. Али, то није Куран.

Према томе се не можемо односити као верски догмати. О томе се разговара. И на крају, какве везе Додик, а посебно ја имам са Сребреницом? Никакве. Али, да ће ми неко одрезати језик и да ћу се морати цело време клањати некаквим идолима – то нећу. Као што прихватам да се о питањима која су трауматична за мој народ говори отворено, тако ће се говорити отворено о свему, и о злочинима над Хрватима, и о муџахединском терору у средњој Босни и о улози коју су у организацији њиховог доласка и боравка имали водећи бх. политичари, укључујући и Џаферовића”, казао је Милановић.

У наставку спорне изјаве Шефика Џаферовића је поново назвао „муџехединском хостесом“, док је Жељка Комшића ословио са „криминално лажним представником Хрвата“ који је поднео пријаву против Хрватске због Пељешког моста – док се као спаситељ указао Милорад Додик, који се позвао на витални национални интерес Срба.

То је назвао прагматичним, али и пожртвованим и храбрим чином.

Додао је како су пожртвованог Додика “сада покушали покрасти на изборима у БиХ”.

„Додик је српски патриот, никад се нећемо слагати у свему, али они су самостални и независни, чак и од Београду, и таквог Србина желим за суседа у БиХ. Јелена Тривић – па нема ко јој није дао новац, десет пута је гора од Додика”, навео је Милановић, пренела је загребачка Н1 тв.

“Додик не да није на даљинском управљачу Александра Вучића нити је против њега, него је дивље независан и с таквим људима није лако, али се може. Ово друго је све купљено и то прљавим новцем”, рекао је Милановић.