Прочитај ми чланак

Механизација за пољопривреду поскупела 40 ОДСТО!

0

Србија је увозно зависна када је реч о пољопривредној механизацији, а само од прошле године до данас цене машина и опреме скочиле су за скоро 40 одсто, док се на испоруку чека и више од шест месеци.

Иако у нашој земљи постоји сегмент који покрива одређене потребе средњих и малих газдинстава, то још увек не задовољава потребе домаћег тржишта, па је увоз неопходан. Просечан увоз пољопривредне механизације на годишњем нивоу креће се од 120 до 150 милиона евра, а претежно се увозе трактори, комбајни, класичне прикључне машине и манипулатори, каже за Бизнис.рс председник скупштине Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације Србије и извршни директор у компанији КИТЕ д.о.о. Ђорђе Мишковић.

Када је реч о ценама, саговорник наводи да се тржиште “подгрејало” већ током прошле године због недостатка компјутерских компоненти и раста цена челика. Ситуација је ове године додатно закомпликована због геополитичких околности, што утиче како на цене, тако и на рокове испоруке, пише Бизнис.рс.

– Тада је већ било „колебање“ цена енергената, а када на то додамо цену квалификованог људског рада и редовну инфлацију само током прошле године имали смо поскупљење од 16 до 18 одсто. Ове године само за првих пет месеци имамо још 20 одсто поскупљења, у просеку. Основ свега тога је енергија и колико год се ми на нашем домаћем тржишту вештим мерама финансијске политике боримо да колико-толико држимо стабилне параметре који утичу на цену производње, ми једноставно увеземо, а криза се прелије кроз скупље увозне машине и на основу тога долази и до других поскупљења – истиче Мишковић.

На питање колико касне испоруке и колико пољопривредници морају да чекају на доставу машина, он каже да су већи дистрибутери светских брендова, знајући да ће рокови испоруке бити веома дуги, већ припремили пристојан број машина. Ипак, оно што је за већину изненађење јесте огромна потражња.

– Рокови испоруке крећу се од 185 дана, односно шест месеци и више. Међутим, упркос расту цена и роковима имамо парадоксалну ситуацију да потражња расте, што нисмо очекивали. Људи се боје инфлације и желе да сачувају вредност свог новца тако што ће га претворити у нешто опипљиво, односно не потрошно већ производно добро – оцењује Мишковић.

Разлози за неочекивано велику потражњу, према његовом мишљењу, су и добре цене већине пољопривредних производа, пре свега житарица, али и то што су камате на депозите на штедњу у банкама ниске, у некима и нула. Људи нису стимулисани да штеде, а између улагања у неизвесну производњу и у нешто што ће им касније сигурно сачувати вредност новца они се опредељују за куповину машина.

– Врло смо задовољни бројем упита и интересовањем на овогодишњем Међународном сајму пољопривреде. У већини случајева, нарочито када се ради о машинама за јесењу сезону, после договора о цени прво питање је када ће стићи машина. Људи једноставно желе да уложе новац што пре и да им се цена гарантује – каже Мишковић и додаје да се на сајму тражило буквално све – од сегмента нискобуџетних, па до савремених и скупих машина.

– Обично су прво у жижи интересовања трактори до 100 киловата који су најчешће предмет свих субвенција, али за оне који ‘нишане’ подстицаје ту су и све друге крупније машине. Знајући за квалитет брендова који су присутни на сајму цене су углавном доста уједначене и ту не можемо много да учинимо, поготово због низа поскупљења – истиче он.

Огромна потражња владала је и за прикључне машине попут плугова, сејалица и прскалица јер се очекује наставак подстицаја националних мера, а традиционално су веома тражене и машине за наводњавање. Коментаришући будућа кретања и очекивања када је реч о ценама, Ђорђе Мишковић подвлачи да је сигурно да се тржиште неће смирити, а уколико и дође до тога – биће потребно време.

– Стабилизација је процес који траје. То није чин, али ми се у све то уклапамо и одговор налазимо у контроли трошкова пословања. Настојимо да се између купца и добављача позиционирамо сигурно јер машина није само моменат продаје, него и моменат одржавања резервних делова и сервиса – наводи он.