Прочитај ми чланак

Након приватних, поскупљују и државни домови за старе: Цене ће бити драстично веће

0

Након приватних домова за старе, који су поскупели и за 50 одсто, до повећања цена ускоро ће доћи ће и у државним. Како сазнаје Нова.рс, ове установе су обавештене да ће добити нови ценовник.

У неколико државних домова за старе потврђено је за Нова.рс да су од ресорног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања добили обавештење да се од 1. фебруара мењају цене. Према незваничним информацијама које је објавио Еуронеwс, старачки домови поскупеће за 30 одсто.

Међутим, у прес служби Министарства за наш портал су рекли да званично информаицје о томе немају.

Цене у државним домовима за старе тренутно варирају од 28.000 па до 60.000 динара, зависно од дома, врсте смештаја, броја кревета у соби и врсти неге која је потребна кориснику.

Иначе, у Србији укупно функционишу 44 државна дома за смештај одраслих и старијих, међу којима је 25 геронтолошких центара, а за њих чак постоје листе чекања. Како је Тањуг раније писао, прошле године се у априлу на листи чекања налазило 315 особа, док је у приватним домовима у Србији попуњено 80 одсто капацитета.

Поскупели приватни домови

Претходно су, крајем 2023. године, већ поскупели приватни домови, неки и за 50 одсто.

„Мој дом постоји скоро читаву деценију и нисам могао тек тако да подигнем цене с обзиром да су неки корисници смештени код нас још од нашег отварања. Међутим, као и сви, тако сам и ја подигао цену смештаја, у складу са свиме што је поскупело. Конкретно, поскупеле су намирнице, струја, затим инвалидска ортопедска помагала, кревети, душеци… Један кревет је коштао 170 евра, сад га набављам за 220. Дакле, како сви, тако и ми, али без претеривања, наравно“, објаснио је за наш портал један власник приватног дома за старе.

Цене приватних домова за старе драстично су више од државних, а сада износе и до 120.000 динара.