Прочитај ми чланак

Лавров САД и Европи саопштио лоше вести о Украјини

0

Изјава Сергеја Лаврова о ситуацији у Украјини, изазвала је пометњу у западним земљама. Кинески стручњаци су изнели ове закључке.

После почетка украјинске кризе, западне земље, предвођене Сједињеним Државама, увеле су све врсте санкција Руској Федерацији, које су требале да сломе Русију и униште њен финансијски систем.

Међутим, ове мере се нису оправдале – ограничења нису била толико ефикасна, колико су очекивали њихови иницијатори. Према аналитичарима из Кине, након неуспеха санкција, западне земље су кренуле у још једну ескалацију, и повећале снабдевање Украјине модерним наоружањем, попут ракетних система ХИМАРС.

„Руски министар спољних послова, Сергеј Лавров, дао је изјаву о Украјини, и судећи по њој, Запад је у невољи“, кажу аналитичари кинеског издања.

Због заоштравања односа Русије и Запада, Лавров је дао интервју америчким медијима, који је изазвао значајан одјек у светској заједници. Министар је рекао да ће се руска „специјална операција“ у Украјини наставити док се не остваре сви циљеви, колико год времена за то било потребно. Према речима аналитичара, ове речи су изазвале пометњу на Западу.

Лавров је потврдио решеност Русије, да оствари испуњење свих својих циљева, што је била изузетно лоша вест за САД и њихове савезнике. Потоњи нису успели да остваре лаку победу над Руском Федерацијом, и сада борба поприма дуготрајан карактер. Према Кини, Запад није био спреман за такав сценарио.

„Немогућност брзе победе над Руском Федерацијом довела је Запад у тешку позицију“, наводе аналитичари.

У западним престоницама веровало се да ће усвајање санкција, испорука огромне количине наоружања Украјини и информациони рат великих размера, омогућити да се Руска Федерација сруши у року од неколико месеци.

Међутим, на крају се све испоставило управо супротно, Москва је спремна да настави да решава своје проблеме, док је у антируском табору настао раскол. Европа пати од енергетске кризе, високе инфлације, у вези са којом, су већ почели да се појављују позиви да се укину, или бар ослабе антируске санкције.

Што се тиче Сједињених Држава, у новембру ће бити важни избори, и они би могли да се заврше крајње неуспешно за председника Бајдена и његове присталице.