Прочитај ми чланак

Лавров открио: Против Русије се спрема ратни план! Упозоравамо све…

0

Министар спољних послова Сергеј Лавров обраћа се јавности поводом ситуације у Украјини

Москва не може да дозволи да са територије Украјине стиже претња од директног напада на Русију, изјавио је министар иностраних послова Сергеј Лавров.

„Не можемо више да допуштамо да са територије Украјине стиже претња директног напада на Русију“, нагласио је он.

Нагласио је и да ће специјална операција Русије у Украјини бити доведена до краја: „Русија је спремна да преговара с Украјином, али ће наставити операцију како би уништила инфраструктуру и наоружање који јој прете“.

Преговори Русије и Украјине: Уништавање оружја је кључно

Преговори Русије и Украјине ће бити одржани, рекао је он и изразио уверење да ће решење кризе у Украјини бити пронађено, те да су услови које поставља Русија минимални.

„Наравно, решење ће бити пронађено, не сумњам у то. Услови који су за нас минимални су добро познати, они се разматрају и на преговорима с украјинском страном, као што је то било у Гомељу и како треба да се догоди и данас“.

Мировни договор Русије и Украјине обавезно мора да обухвата и тачку о уништавању оружја које представља опасност за Русију, нагласио је Лавров. Украјина је обећала да ће на новој рунди преговора дефинисати своју позицију, каже он.

Лавров не искључује могућност да Сједињене Америчке Државе подстичу Украјину на одуговлачење преговора.

Упозорио је и да Русија неће закључивати никакве споразуме под диктатом. Такође је рекао и да неће да даје преурањене оцене руске операције за демилитаризацију Украјине.

Говорећи о дијалогу са западним земљама, Лавров је рекао да је Русија спремна на то али искључиво ако се у обзир узму узајамни интереси. Такође је навео и да Русија не гради своју политику на принципу „ескалација ради деескалације“.

Истовремено, када је реч о изјавама француских политичара о Русији, Лавров је рекао да се они понашају као петлови. „Па, француски петао је, да тако кажем, национални симбол. Тако да кукуричу врло често“, рекао је Лавров у интервјуу руским и страним медијима.

„Сигуран сам да цео свет слуша Русију, али је тешко рећи колико добро ће је чути“, казао је Лавров.

Против Русије се припремају ратни планови

Шеф руске дипломатије је рекао да је уверен да се против Русије припремају ратни планови.

Разговор о могућности нуклеарног рата се води, али о томе не говори Русија, него НАТО и Украјина, нагласио је.

„Ако против Русије почну да покрећу реални рат, о томе би требало да размишљају они који те планове кују. Мислим да се такви планови праве“, казао је.

Такође је рекао и да Русија неће дозволити да је било какве провокације изведу из равнотеже.

„Јасно је да трећи светски рат може бити само нуклеарни. Међутим, желим да скренем вашу пажњу на то да нећемо дозволити да нас било какве провокације избаце из равнотеже“, навео је.
Додао је и да тема нуклеарног, или трећег светског рата је потребна Западу да би одржавао русофобију.

Украјински националистички батаљони – разбојници и пљачкаши

Шеф руске дипломатије казао је да се украјински националистички батаљони у Донбасу понашају као разбојници и пљачкаши.

На страни кијевског режима ратују праве убице, рекао је.

Сергеј Лавров је упозорио на то да се на Западу на сваки могући начин труде да затворе све изворе информација из Русије о ситуацији у Украјини, а пре свега о томе како се понашају украјински националистички батаљони.

Хистерија Запада ће проћи

Шеф руске дипломатије је рекао да је уверен да ће хистерија Запада поводом Украјине проћи и да ће се он пресабрати.

„Уверен сам да ће та хистерија проћи, пресабраће се наши западни партнери, не могу другачије да се изразим“, нагласио је.

Ситуација у Украјини се не може посматрати независно од односа Русије и Запада у протеклих 30 година, оцењује Сергеј Лавров.

Специјална војна операција је изнуђено решење, јер нас на Западу нису слушали, наглашава шеф руске дипломатије.

Дијалог Русије са НАТО-ом и Западом ће некад ипак почети, а Москва је спремна за то, додао је.

„САД у Уједињеним нацијама баве се уценама и увртањем руку, како би се гласало за резолуције против Русије, међутим, Русија не осећа да је политички усамљена“, оценио је шеф руске дипломатије.

Украјински народ ће одлучивати како ће се даље живети, жалимо због погибије цивила

О томе како ће се даље живети у Украјини и ко ће њоме руководити треба да одлучује украјински народ, односно сви народи који живе у тој земљи, рекао је Сергеј Лавров.

„По питању Украјине ми поступамо исправно, сигурни смо у то“, додао је.

Лавров је такође рекао да дубоко жали због погибије цивила у Украјини.