Прочитај ми чланак

Лавров о ужасима Хирошиме и Нагасакија: САД тестирале нуклеарно оружје на цивилима

0

Употреба нуклеарног оружја као средства у рату треба да буде искључена, а Русија позива све нуклеарне силе да званично потврде приврженост том постулату, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров поводом 75. година од бомбардовања Хирошиме.

У обраћању учесницима комеморативне церемоније поводом 75. годишњице нуклеарног бомбардовања Хирошиме, Лавров је истакао да је Русија, као држава која поседује нуклеарно оружје, свесна своје одговорности за међународну безбедност, глобалну и регионалну стабилност.

© AP Photo /

„Данас са великом забринутошћу примећујемо деградацију међународног система контроле наоружања, пропадање споразума, значајно повећање нуклеарних ризика“, рекао је Лавров.

Руски министар је истакао да је неопходно искључити ризик војних сукоба између нуклеарних сила и могућност нуклеарног рата.

„Чврсто смо уверени да у таквом рату не може бити победника и да никада не би требало да избије. Предлажемо свим нуклеарним силама да званично потврде приврженост том постулату“, истакао је Лавров.

Како је рекао, Москва потврђује своје обавезе према Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Лавров истиче да је за даљи напредак на путу нуклеарног разоружавања неопходно да се суштински размотре питања као што су распоређивање америчког глобалног система противракетне одбране, развој високо прецизног ненуклеарног стратешког офанзивног наоружања, наоружавање свемира и сајбер-простора, одбијање САД да ратификују Споразум о забрани нуклеарног тестирања.

Шеф руске дипломатије је подсетио да су САД извеле нуклеарни напад на Хирошиму и Нагасаки, знајући да се Други светски рат ближи крају.

„Америчко нуклеарно бомбардовање је представљало демонстрацију силе и борбено тестирање нуклеарног оружја на цивилима. Америка је прва и једина земља која је употребила ту врсту оружја за масовно уништење“, подсетио је Лавров.
Он је истакао да су совјетски представници били међу првим страним посматрачима који су посетили место трагедије и сакупили детаљне материјале које су поднели руководству земље, што је касније представљено широј међународној заједници.

„Заједничким напорима смо обавезни да гарантујемо да се ужас и несрећа Хирошиме и Нагасакија никада не понове“, поручио је руски министар.

Америка је 16. јула 1945. године тестирала прву нуклеарну бомбу, а шестог и деветог августа 1945. године бомбардовали су јапанске градове Хирошиму и Нагасаки. Већина жртава су били цивили. Бацање атомских бомби на већ поражени Јапан сматра се највећим ратним злочином у историји човечанства.