Прочитај ми чланак

Крипто-зима: БАНКРОТИРАЛА једна од највећих платформи за размену КРИПТОВАЛУТА

0

Криптомењачница FTX и њене "ћерке" компаније поднеле су захтев за банкрот, објавила је компанија у петак, а оснивач Сем Банкман Фрид је напустио место извшрног директора. Џон Џеј Реј III ће преузети његову функцију.

У поднеску од петка за филијалу Аламеда Ресеарцх LLC наводи се имовина вредна између 10 и 50 милијарди долара, обавезе вредне између 10 и 50 милијарди, и да платформа броји више од 100.000 корисника. Пријава банкрота у складу са Поглављем 11 је најновији развој догађаја у недељи која је била катастрофална за читав крипто сектор, и која је унела генерални страх да би могао да пукне цео сектор.

Укупна тржишна капитализација криптовалута пала је за више од 41 милијарду долара у последњем сату са 880 милијарди долара на 839, према подацима сајта Coinmarketcap.

Пријава банкрота, вероватно најгора од пуцања Мт.Гоx-а из 2014. године која је у то време била највећа крипто-берза на свету, укључује FTX, Аламеда Ресеарцх и око 140 повезаних предузећа.

– Регулаторна агенција за хартије од вредности Бахама у четвртак је саопштила да ће замрзнути имовину FTX што значи да ће се банкротом FTX да се баве различите државе, истакао је партнер адвокатске фирме Crowell And Moring, Грег Плотко.

Иако није највећа, FTX је представљао брзорастућу крипто-мењачницу која је досегла процену од 32 милијарде долара у јануару ове године, захваљујући пре свега инвестицијама које су добили од институционалних инвеститора.Девастирана репутација

Прошле године, нека од највећих имена у институционалном улагању указала су своје поверење џиновској берзи криптовалута FTX и Сам Банкман-Фриеду, широко праћеном оснивачу и извршном директору, током процвата на тржишту криптовалута.

BlackRock је био међу компанијама за управљање имовином које су уложиле у FTX преко својих фондова. Онтарио Теацхерс, један од највећих светских фондова је такође инвестирао у мењачницу.

Сада, усред крипто зиме, FTX је усред кризе солвентности. Binance, ривалска крипто берза која је првобитно намеравала да купи FTX, одустала је. Инвеститори, консултанти и аналитичари изражавају забринутост ове недеље да би се превирања могла прелити на крипто екосистем који никада није био ближи традиционалним финансијским фирмама.

Банкман-Фрид се извинио у твиту у четвртак: „За..бао сам и требало је боље“. FTX је касније рекао у саопштењу у четвртак да је обезбедио кредитни уговор са Троном, крипто мрежом коју води Јустин Сун.

„Права забринутост су ови проблеми са FTX-овим офшор операцијама који постављају питања о универзуму крипто посредника у целини“, рекао је Кевин Галагхер, директор Делоитте-овог сектора управљања имовином Casey Quirk.

Посредници као што су берзе успоставили су пријатније односе са институционалним актерима. BlackRock је ове године склопио уговор са Coinbase-ом како би клијентима технологије понудио крипто, а Invesco је прошле године успоставио партнерство са Galaxy Digital како би покренуо фондове којима се тргује на берзи.

Како је простор дигиталне имовине растао и постао мејнстрим код великих инвеститора последњих година, посредници су уложили напоре да себе осликају транспарентним и способним да пруже исто управљање ризиком као и њихови зрелији, регулисани колеге у традиционалним финансијским услугама.

– Без обзира на то да ли слични ризици ликвидности или кредита заиста постоје у овим пословима, овонедељне вести ће отежати крипто посредницима да тврде да је период „Дивљег запада“ у крипту заиста дошао до краја, рекао је Галагхер, позивајући се на индустрију обично.

Инвестициони консултанти, утицајни чувари врата институционалног улагања који саветују своје велике клијенте о расподели средстава и подижу заставице ако инвестиције изгледају ризично, постављају питања.

– Увек смо тврдили да смо били забринути због недостатка регулативе у овом простору, недостатка транспарентности у простору, рекла је Алисон Адамс, консултант за истраживање и извршна потпредседница Мекете, великог консултанта, за Инсајдер у четвртак.

Галагхер из Casey Quirk је рекао да је ризик од заразе висок међу крипто фирмама, али је ризик за улагања која нису у крипту релативно низак. Ипак, штета по репутацију је стварна.

За велике инвеститоре, FTX -ов бренд је био продајна тачка

Репутација FTX је оно што је привукло неке. Ontario Teachers Pension Plan, или ОТПП, који управља са око 242,5 милијарди канадских долара, или око 181 милијарду долара, је међу главним институцијама које су подржале FTX и сада се суочава са испитивањем својих инвестиција.

У 2021. ОТПП је учествовао у рунди финансирања од 420 милиона долара са 68 других инвеститора, међу којима су BlackRock, Тигер Глобал и сингапурски државни фонд Темасек. Тај круг финансирања је повећао процену FTX на 25 милијарди долара у то време, према FTX. У јануару, Онтарио Теацхерс учествовали су у другој рунди прикупљања средстава од 400 милиона долара са групом инвеститора.

Зиад Хиндо, главни инвестициони директор ОТПП-а, рекао је у априлу током годишње генералне скупштине да је охрабрен видљивошћу и маркетингом које је FTX постигао.

– Оно што нам се свиђа у вези с тим је да не спекулишемо о томе да ли цене крипто имовине, биткоина или других, иду нагоре или надоле. Оно што кажемо је да се прилике које се јављају у крипто и блокчејн простору повећавају, рекао је Хиндо, мислећи на рекламне уговоре које је FTX склопио са Miami Heat и Major League Baseball.

ОТПП је у саопштењу у четвртак рекао да, иако је будућност FTX неизвесна, „било који финансијски губитак ове инвестиције ће имати ограничен утицај , с обзиром да ова инвестиција представља мање од 0,05 одсто наше укупне нето имовине“.

Компанија је саопштила да је уложила 75 милиона долара у FTX Интернатионал и њену компанију у САД у октобру 2021. и још једну инвестицију од 20 милиона долара у америчко пословање у јануару.

Крипто љубитељи се држе

Криза FTX и такозвана крипто-зима, или медвеђе тржиште биткоина и других крипто средстава које је оптерећивало индустрију ове године, долази након што су менаџери средстава као што су BlackRock, Invesco и Фиделити изградили инфраструктуру и кренули да се играју на тржишту. Представници BlackRock-а и VanEck одбили су да коментаришу.

Неизвесност око колапса FTX имаће ефекте на читаву индустрију, укључујући и начин на који се индустрија развија, рекао је Девин Рyан, аналитичар у ЈМП Сецуритиес који прати финансијске фирме, у белешци клијентима у среду.

И док се инвеститори боре да схвате будућност FTX, многе присталице тржишта остају.

Даниел Адлер, који води онлине крипто и блокчеин одбор за послове Cryptocurrency Jobs, рекао је за Инсајдер да „није ДеФи покварен нити разлог за ова превирања“, мислећи на скраћеницу за децентрализоване финансије.

– Несолвентност FTX показује потребу за транспарентним системима, због чега градимо ДеФи. Једнако тако, регулатори морају да преузму одговорност, рекао је Адлер у мејлу.

Адам Струцк, оснивач компаније ризичног капитала са седиштем у Лос Анђелесу Struck Capital and Struck Crypto, која подржава крипто пројекте у раној фази, рекао је да није забринут за сопствени биланс стања и да стратегија његове фирме финансира крипто-технологе остаје непромењена. Ипак, „колапс FTX ће сигурно послати ударне таласе у целини екосистема“, рекао је он за Инсајдер.

„Веома је вероватно да видимо само врх леденог брега“, рекао је Струцк. „Али у основи верујем да ће се слободно тржиште одиграти онако како је замишљено. И они играчи који су дозволили да похлепа надмаши одговорно управљање кредитом и ризиком сносиће последице“.0