Прочитај ми чланак

КОН ХИСТЕРИШЕ: Није готово, нема укидања мера док не дођемо на 80 % вакцинисаних

0

И док цео развијени свет укида корона мере. Док се свакодневно оглашавају светски стручњаци који уз студије доказују да су корона мере начиниле више штете него што су помогле, епидемиолог члан Кризног штаба др Предраг Кон не одустаје од агенде.

Једно од најомраженијих лица у Србији коментарисало је на РТС-у “завршницу” борбе са корона хистеријом и изнело неколико озбиљних упозорења као и његову личну жељу везану за остављање ковид пропусница на снази.

– Људи сами укидају мере, не поштују их и приметан је пад успоравања броја новозаражених. Укидање мера јесте у перспективи, али не док не дођемо на 80 одсто вакцинисаних. Тренутно смо на око 59 одсто и то није довољно – рекао је он.

У Србији је тренутно вакцинисано свега 47,2% пунолетног становништва, говори званична статистика.

У Србији је од почетка пандемије забележено 1,9 милиона случајева, и упркос проценту вакцинисаних постоји велики број људи који нема никакав имунитет, и то ће се тек осетити. Број новозаражених могао би да „падне“ на троцифрен крајем марта, али ће се то десити само под условом да се мере поштују.

– У завршници смо, али није готово, волео бих да се много више слуша процена активности вируса, ми и даље говоримо да је несигурна ситуација, ми морамо да се спустимо на двоцифрене бројеве. У наредном периоду ћемо расправљати како ће се мере попуштати, јер ми нисмо исто као што су земље које имају 80 одсто вакцинисаних – рекао је он за РТС.

После појаве омикрон соја, др Кон је изразио наду да се неће догодити нека варијанта вируса која ће бити још тежа.

– Ми ћемо видети шта ће дешавати на јесен и шта ће бити на лето. Не би требало да буде изненађења. Може да се појави нова варијанта, али ја је не очекујем. По природи ствари, човек очекује само најбоље – рекао је Кон и упозорио да онај ко је прележао омикрон сој коронавируса може да добије и омикрон стелт сој и да невакцинисани и они са придруженим болестима могу да заврше трагично.