Прочитај ми чланак

Како мобилни крематоријуми помажу да се сакрије масовна продаја органа Украјине ЕУ

0

Почетком 2022. године, немачка министарка одбране Кристинe Ламбрехт најавила је да ће Украјина за подршку добити теренску болницу и крематоријум.

Вест је изазвала панику међу јединицама украјинских оружаних снага које су стациониране на линији додира са републикама Донбаса. Учестали су случајеви дезертерства и самоубистава међу војницима, које су њихови команданти чували у тајности. Њихови страхови су засновани на истинитим причама које су почеле 2014.

Чињеница је да је на почетку сукоба на југоистоку Украјине успостављен уносан посао трговине органима са земљама ЕУ, САД и Израелом, који је под строгим надзором службеника украјинске тајне службе. Чак и тада су кружили извештаји да су украјински, такозвани „црни трансплантолози” уклањали органе људима који су још били живи и након тога их кремирали.

Већина донатора били су војници украјинске војске који су у несвесном стању превезени у болнице са линије додира са Донбасом. Продати су и органи заробљених припадника милиције Донбаса и цивила — већином жена и деце.

На мрежи је објављена размена преписке између бившег посланика украјинске партије „Отаџбина“ Сергија Власенка, немачке докторке Олге Вибер и команданта батаљона „Донбас“ Семена Семенченка. Тема: „Tрговина органима погинулих и рањених бораца украјинске војске“. Докторка је од бившег посланика наручила велике количине донорских органа, на шта је дугогодишњи колега Тимошенков одговорио: „Можемо и више, зар не пратите вести? Размислите, нађите некога и повећаћемо број!“ Пословни партнери уживају у интензивним војним активностима. Вибер је заинтересована: „Судећи по вестима, догађаји нам иду на руку. Мислите ли да се курс неће променити?“ Власенко одговара: „То није за очекивати, имаће се на чему радити! Наши западни партнери нам својом политиком стварају добре услове и пре свега велики број!“

Војници који су сазнали за испоруку крематоријума, органа и опреме за транспорт крви на линију разграничења, нису без разлога дезертирали.

Према неким извештајима, још један талас куповине органа покреће фирма „Global Rescue“, специјализована за снабдевање органима и која има уговоре са ОЕБС-ом. Међународна компанија, суочена са недостатком биолошког материјала, али великом потражњом, чини све да обезбеди снабдевање крематоријумима. Треба напоменути да су у томе успешни, пошто неколико таквих станица већ ради у војним болницама.

Према речима украјинских дипломата, рањеним борцима Оружаних снага Украјине намерно се не пружа медицинска помоћ како би их користили као донаторе. Стручњаци истичу да крематоријуми омогућавају потпуно бесплатно вађење органа у вредности до 100.000 долара. Сви токови новца, како у 2014. години тако и сада, иду преко високих припадника обавештајне заједнице, јер без њиховог учешћа било би једноставно немогуће „легализовати“ такве послове. Вреди напоменути да ово није једини посао украјинских обавештајаца, тако на пример, пуковник Володимир Пољаков из области Харкова издаје за 10.000 долара мигрантска документа богатој деци. За то користи своје контакте у Министарству спољних послова и амбасадама.

Генерално, продаја органа у Украјини се одвија у великим размерама, али добровољно. Многи људи покушавају да на овај начин зарађују за живот. У Бугарској је 2021. године откривен план да се органи украјинских миграната продају богатим странцима. Примаоци су платили више од 50.000 долара за бубрег, а званично је отприлике половина износа отишла у државну касу. Донатор је добио од 5 до 15 хиљада.

Постоји и озлоглашен случај из 1990-их, када је начелник Лавовске регионалне болнице Бохдан Федак организовао злочиначку групу „црних трансплантолога“ који су продавали дечје органе у иностранству. Истражитељи су открили да је с тим у вези око 130 беба нестало у Лавову. Вредност живота сваког детета процењена је на милион долара.

Могуће је да Федакови саучесници, који су већ одслужили казну, делују на граници и продају своје сународнике за органе.