Прочитај ми чланак

ИТАЛИЈАНСКИ ПОТПРЕСЕДНИК САЛВИНИ окупља европске суверенистичке странке

0

Италијански потпредседник намерава окупити блок противмигрантских странака у Европском парламенту, како би се супротставили доминантним странкама левог и десног центра, пише Ал Џазира за Балкан.

Италијански потпредседник Матео Салвини је најавио да ће бити домаћин великог скупа европских патриотско-суверенистичких странака, како би се промовисала заједничка политичка визија уочи избора за Европски парламент у мају.

Салвини, министар унутрашјних послова и челник Лиге, која влада Италијом у коалицији с Покретом пет звездица (М5С), нада се да ће окупити блок сличних, антимигрантских странака у ЕП-у, како би се супротставили проглобалистичким сада владајућим странкама левог и десног центра, преноси Хина.

Досад му, због сукобљених националних интереса, није успевало формирати широки, суверенистички фронт у Европској унији.

Ипак, након разговора с дугогодишњом француском савезницом Марине Ле Пен, Салвини је новинарима открио да следећи месец планира пуно амбициознији предизборни скуп.

Салвини жели привући Орбана и Качињског

„У мају у Италији припремамо огроман догађај за Европу за идућих 30 година, на који ћемо позвати све европске покрете који представљају алтернативу владавини социјалиста и Европске народне странке – ЕПП протеклих година“, казао је он, реферирајући се на највећи леви и десни блок унутар ЕП-а.

„То ће бити први пут да се у Италији одвија догађај који окупља најмање 15 или 20 европских држава“, истакао је Салвини у Паризу.

Није открио које друге странке су се придружиле иницијативи.

Лига се нада да ће догађај бити организован на некадашњем римском античком стадиону, за трке кочијама.

Европске странке су формирале разне међународне политичке групације унутар ЕП-а, а Лига је члан Европе нација и слободе – ЕНФ, у којој су и Национално окупљање Марине Ле Пен и Слободарска партија Аустрије (ФПО).

Салвини жели привући и друге крајње патриотско-суверенистичке челнике чије су странке у другим групацијама, попут мађарског премијера Виктора Орбана и Јарослава Качињског, вође владајуће пољске странке Право и правда – ПиС.

Качињски се с италијанским потпредседником срео у јануару, но ПиС је веома сумњичав у вези блиских односа које Ле Пен и Салвини одржавају с Москвом, па је објавио да се неће придружити скупу у мају.

Велике политичке разлике

„Срели смо се са Салвинијем прије неколико недеља и изнели своје услове по питању ЕП-а. Не предвиђамо никакав даљњи контакт до завршетка избора“, поручио је Томас Пореба, водитељ кампање за европске изборе ПиС-а.

Та је странка ове недеље изразила добродошлицу италијанској крајној десној странци Браћа Италије у своју политичку групацију, Европске конзервативце и реформисте (ЕЦР).

„Ми смо прави суверенисти. Они су популисти“, рекла је челница странке Мелони говорећи о Лиги.

„Не мислим да је Салвинијев пројекат довољно јасан у вези тога што жели с Европом.“

 

Салвини је открио како ће му се у понедељак придружити Алтернатива за Немачку (АфД), конзервативна Партија Финаца и Данска народна партија.

Супредседник АфД-а Јоерг Муетхен је рекао да се, иако он и Салвини имају сличне погледе на миграцију, разликују се по питању кључних економских питања попут потребе за поштивањем европских фискалних правила.

„Не можемо се сложити у свему. Разговараћемо о томе и пронаћи компромисе.“

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!