Прочитај ми чланак

ИТАЛИЈА: Најмање 8 мртвих у поплавама: Срушен мост, клизишта, хиљаде евакуисаних

0

Најмање осам особа је погинуло, а хиљаде су евакуисане из својих домова, након што су разорне поплаве погодиле италијански северни регион Емилија Ромања.

Услед екстремних временских прилика, Формула 1 је саопштила да је одложена трка која је требало да буде одржана за викенд у Имоли.

„Суочавамо се са катастрофалним догађајима који вероватно нису виђени раније. Велике количине кише су пале на копно које више није у стању да их апсорбује“, рекао је председник региона Емилија Ромања Стефано Боначини, преноси Ројтерс.

Локалне власти су саопштиле да су поплаве погодиле 37 градова и насеља, као и да је регистровано око 120 клизишта.

У близини Болоње се срушио мост, а многе железничке услуге су обустављене.

Из Агенције за цивилну заштиту раније су упозорили да није готово са падавинама, као и да је реч о веома компликованој ситуацији.

Услед невремена 50.000 људи је остало без струје, објавила је АНСА.

Наводи се да се 14 река излило из својих корита у Ромањи, источном делу региона, што је приморало становнике градова попут Ћезене да се попну на кровове кућа, где су их ватрогасци спасавали хеликоптерима или гуменим чамцима.

Обилне падавине у Емилији-Ромањи уследиле су после недеља суше које су смањиле капацитет земљишта да прима воду чиме су погоршане последице поплава.