Прочитај ми чланак

ИНДИЈА: Коришћење друштвених мрежа ускоро само уз ЛИЧНУ КАРТУ и званичне податке

0

Индијска влада разматра нови закон о телекомуникацијама који би покривао платформе друштвених медија и сервисе за размену порука као што су Telegram, WhatsApp и Signal, рекао је министар телекомуникација Ashwini Vaishaw.

Услуге размене порука су већ регулисане Законом о индијском телеграфу. Међутим, Vaishnaw је рекао да су они наведени у предложеном закону.

„Технологија је донела толико промена да је разлика између говорног и “дата” позива практично нестала“, рекао је министар.

Он је тврдио да постоји потреба за регулацијом која не доводи у питање иновације и не намеће огроман регулаторни терет, додајући да је фокус закона заштита корисника.

Међу стварима које се налазе у предлогу закона је и шира дефиниција телекомуникационих услуга. Укључује услуге емитовања и комуникацију засновану на интернету. Стручњаци из индустрије тврде да би шира дефиниција могла значити да ће платформе за комуникацију и размену порука морати да поштују иста правила као и телекомуникације, узимајући лиценце и да деле приходе са владом.

Министар је инсистирао да је заштита корисника у фокусу предлога закона. За апликације за позиве и размену порука биће потребни KYC (знај свог клијента) подаци како би се лакше идентификовали позиваоци и спречиле сајбер преваре. Прикупљање KYC података није могуће, на пример за интернет позиве. Дакле, Влада води консултације да се нађе решење.

„Све техничке консултације биће спроведене са индустријом. Очекујемо значајан пад сајбер превара увођењем овог закона“, рекао је Vaishnaw.

Предлог закона би такође дао влади овлашћење да пресреће поруке на комуникационим услугама заснованим на интернету.

Влада не жури да усвоји закон и тренутно разматра предлоге заинтересованих страна.

„Оквир који омогућава решавање било какве невоље у сектору мора бити јасно промишљен и у јасно оправданим околностима. Ако се догоди нешто што се дешава једном у 20 година, закон мора бити у стању да пружи јасан оквир“, рекао је Vaishnaw.

Председник Броадбанд Индијског форума, ТВ Рамацхандран, рекао је да би нацрт закона могао да „доведе до оштећења поверења инвеститора и подривања независности регулаторног тела, због брисања одредби које омогућавају правилну проверу и равнотежу“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!