Прочитај ми чланак

Хронологија крвавог пира у Канади: 10 мртвих, 15 рањених и потрага за убицама

0

Крвави пир у староседелачкој заједници и једном граду у канадској покрајини Саскачеван у којем је убијено 10 особа почео је 4. септембра у 05.40 по локалном времену, а агонија становника те области трајала је сатима. Осумњичени за напад још нису ухапшени, а полицијска потера за њима је у току. За сада, мотив напада није познат, а канадске спасилачке службе страхују да је број повређених можда и већи од 15 колико је првобитно пријављено.

Полиција је први позив добила у 05.40 по локалном времену 4. септембра. Пријављено је убодање ножем у Џејмс Смит Крију. За неколико минута стижу нови позиви.

У 07.12 по локалном времену полиција је позвала јавност да одмах потражи склониште и издала упозорење о опасним особама. У 07.57 полиција је открила имена нападача и објавила њихове фотографије.

Пола сата касније, у 08.20 полицијско упозорење о опасним особама проширено је на целу провинцију Саскачеван. До 11.25 по локалном времену потрага за осумњиченима је проширена на суседне провинције Манитоба и Алберта.

У 12.07 канадска полиција упозорава јавност да је сумњиво возило примећено у Регину, главном граду покрајине у којој се догодило масакр.

Ко су осумњичени?

Двојица осумњичених за нападе чији мотиви још нису јасни идентификовани су као Дејмијен Сандерсон и Мајлс Сандерсон. Обијица су у бегу, објавила је на Твитеру Краљевска канадска коњичка полиција.

„Осумњичени су можда у црном Ниссан Рогуе возилу“, упозорила је полиција.

Иако сумњичени имају иста презимена, није јасно да ли су рођаци и какав је веза је између њих, наводи ББЦ.

Грађани су упозорени да не прилазе осумњиченима, те да се склоне на сигурно место.

„Не напуштајте сигурну локацију. Будите опрезни и не допуштајте другима да уђу у вашу резиденцију“, наводи се у саопштењу полиције.

Напад у Саскачевану је једно од најсмртоноснијих масовних убистава у историји Канаде. Канадски премијер Џастин Трудо описао је напад као „ужасан и срцепарујући“.

Подсећамо, најмање десет особа је убијено, а 15 рањено у низу напада ножем у староседелачкој заједници и једном граду у канадској покрајини Саскачеван.

Жртве су пронађене на 13 локација у Џејмс Смит Кри Нејшну, аутохтоној заједници са око 2.000 становника, и селу Велдон, североисточно од Саскатуна, највећег града покрајине Саскачеван.

У Џејмс Смит Кри Нејшну, проглашена је ванредна ситуација.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!