Прочитај ми чланак

Хиљаде гладних Аргентинаца протестовало у Буенос Ајресу: Инфлација досегла 64%

0

Хиљаде људи окупило се у среду на улицама главног града Аргентине у „маршу против инфлације“ пошто је истакнути раднички синдикат упозорио да би то могла бити прва од многих мобилизација.

На хиљаде људи који су присуствовали маршу у Буенос Ајресу позвали су на акцију владе да помогне у заштити њихових плата и куповне моћи, које су тешко погодиле инфлација и девалвација валуте пошто је национална валута, пезос, пала у вредности.

Припадници радничких и друштвених покрета су око 14:30 марширали од Обелиска у Буенос Ајресу до Конгреса под слоганом „Прво је домовина“. по локалном времену (17:30 ГМТ).

Синдикат радника Опште конфедерације рада (ЦГТ), који углавном представља владине службенике, упозорио је да би то могла бити „прва од многих мобилизација“ ако економска криза настави да снажно погађа земљу.

Инфлација је достигла неподношљиве нивое који уситњавају куповну моћ радника, а велики део одговорности зависи од сектора који су присвојили профит у време губитака радника – наводи се у писаној изјави.

Руководство ЦГТ-а, које чине Хектор Даер, Пабло Мојано и Карлос Акуња, одржало је конференцију за штампу, захтевајући од владе да предузме акцију.

Даер је тражио решења, а не „процес девалвације који би осиромашио људе и повећао масу структуралног сиромаштва“.

Мојано је признао да би марш у среду могао бити прва од неколико мобилизација ако Аргентинци и даље буду тешко погођени када је у питању стављање хране на сто.

Акуња је описао растуће трошкове током економске кризе као „трку коју ми радници губимо“. Он је, међутим, оставио простора за оптимизам, напомињући да ако плате поврате своју „куповну моћ“, то ће бити за „добробит целе земље“.

Факундо Мојано, синдикалац и политичар који је у августу 2021. поднео оставку из владајуће коалиције Френте де Тодос, описао је мобилизацију као „позив упозорења“ за владу.

Хоћемо ли годину и по дана колико нам је остало у влади, причајући о дугу који је (бивши председник Маурисио) Макри узео? То већ знамо – тврдио је Мојано.

Френте де Тодос има капацитет да решава проблеме.

Аргентина је у јулу пријавила месечну стопу инфлације од 7,4%, што је највећа цифра у последње две деценије.

Према ИНДЕЦ-у, аргентинској националној агенцији за статистику, потрошачке цене су порасле за 71% током прошле године.

Данас око четири од 10 Аргентинаца живи испод границе сиромаштва.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!