Прочитај ми чланак

Херш: „Свет иде напред и мислим да ми Американци више нисмо део тог покрета“

0

Америка је заостала. Саудијци сада продају нафту у јуанима, сви постају пријатељски расположени према Ирану и Сирији, осовини зла из времена Буша/Ченија. Свет иде напред и мислим да ми Американци више нисмо део тог покрета, истакао је Херш

Симор Херш, добитник Пулицерове награде и новинар који је својевремено разоткрио стравичне америчке злочине у Ми Лају, али и гнусно мучење заробљеника у Абу Граибу, сматра да се амерички мејнстрим медији плаше још једне Трампове кандидатуре и да због тога не објављују извештаје о саботажи на Северном току 1 и 2, који би могли да компромитују спољну политику актуелног председника САД Џозефа Бајдена.

Прошло је скоро четири месеца откако је Херш објавио да су експлозивне направе испод руских гасовода, у јуну 2022. године, поставили рониоци америчке војне морнарице уз помоћ норвешких стручњака.
Покрените Телеграм да примате избор наших најбољих вести

Међутим, Хершов извештај једва да је привукао пажњу западних медија од тада, који много радије пишу о другим теоријама, попут оне о наводном учешћу украјинских диверзаната, а које Херш, као и неки други западни стручњаци — па чак и неки новинари „Њујорк тајмса“ — одбацују као бесмислицу.

У новом интервјуу за „Ноје цирхер цајтунг“, Херш невољност (про)западних медија да извештавају о његовом истраживању приписује бојазни од нове Трампове кандидатуре.

„Новине попут ‘Њујорк тајмса’ и ‘Вашингтон поста’ сада се плаше још једне Трампове кандидатуре. Зато не могу да се мешају у страшну спољну политику Џоа Бајдена. Америка је заостала. Саудијци сада продају нафту у јуанима, сви постају пријатељски расположени према Ирану и Сирији, осовини зла из времена Буша/Ченија. Свет иде напред и мислим да ми Американци више нисмо део тог покрета“, истакао је Херш.

Елементарно, драги мој Вотсоне

Према Хершовом мишљењу, верзија о умешаности тима јахте „Андромеда“ у експлозије, а о којој пишу западни медији, је неодржива.

„Због чега морам да вам објашњавам те елементарне ствари? Ако заиста мислите да јахта од 16 метара може да баци једро на дубину од 80 метара, да се искрцају два рониоца и стручњака за експлозив у тешким костимима, с боцама с кисеоником и великом количином експлозива Ц4, не могу вам никако помоћи“, рекао је Херш.

Овај чувени новинар такође је наговестио да су докази нађени на „Андромеди“ можда превише добри да би били истинити.

„Друга смешна ствар у причи о ‘Андромеди’ било је то да су на броду пронађени ТНТ прах и два лажна пасоша. Наравно, сви остављамо лажне пасоше на броду. То је заиста била лоша прича“, истакао је он.

Руска умешаност „потпуна бесмислица“

„Замислимо да Руси желе да униште гасовод. За то бирају Борнхолм, неколико дана проучавају околину и враћају се касније да би поставили бомбу. Због чега би то радили? Једино објашњење је да су желели да кажу целом свету: ‘То смо били ми’. Потпуна бесмислица“, истакао је Херш.

Он је додао да никога не занима то што су у те експлозије умешане САД, нико не поставља питања америчкој влади, а пре свега саветнику за националну безбедност Џејку Саливану, државном секретару Ентонију Блинкену и специјалним службама.

„Американци то, међутим, не могу да ураде, јер они знају одговор“, рекао је Херш.

Експлозије на руским гасоводима Северни ток 1 и 2 догодиле су се 26. септембра 2022. године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност намерне диверзије.

Министарство спољних послова Русије саопштило је претходне недеље да је позвало амбасадоре Немачке, Шведске и Данске на разговор у знак протеста због одбијања ових земаља да Русији доставе резултате истраге о саботажи Северног тока.