Прочитај ми чланак

Главна тема на Светском Економском Форуму- Припрема за непознату “БОЛЕСТ X”

0

Светска здравствена организација издала је недавна упозорења о непознатој „болести X“ која би наводно могла да доведе до 20 пута више смртних случајева од КОВИД-19. Увиди са заказане сесије Светског Економског Форума „Припрема за болест X“.

Сесија „ Припрема за болест X “ део је годишњег састанка Светског економског форума (WЕF). WЕF се фокусира на дугорочну стратегију за климу, природу и енергију. Седница је заказана за 17. јануар 2024. године од 11.30 до 12.15 часова по средњеевропском времену.

Јавни говорници седнице су:

Тедрос Гебрејесус, генерални директор СЗО

Шиам Бишен, директор Центра за здравље и здравствену заштиту; WEF Женева

Рој Јакобс, председник и главни извршни директор  Roial Philips

Прита Реди, извршна потпредседница Apollo Hospitals Enterprise Ltd

Нисиа Триндад Лима, министарка здравља, Министарство здравља Бразила

Мишел Демар, председник одбора, Астра Зенека

Поред тога, у ажурирању из новембра 2022., СЗО је окупила више од 300 научника да испитају доказе који се односе на преко 25 породица вируса и бактерија, укључујући и такозвану „болест X“. Овај термин се користи за означавање непознатог патогена који би могао довести до значајне глобалне епидемије.

„Болест X“ је помало мистериозан термин за болест узроковану тренутно непознатом, али озбиљном микробном претњом, према УНМЦ-у . СЗО је 2017. године укључила болест X у ужи списак патогена највишег приоритета за истраживање, поред добро познатих болести као што су тешки акутни респираторни синдром (САРС) и ебола.

Такозвана пандемија КОВИД-19, коју је покренуо нови коронавирус 2019. године, пример је болести X, према СЗО . Верује се да ове болести потичу од огромне количине вируса који круже у дивљим животињама. Они представљају потенцијални ризик за људе тако што прелазе преко и изазивају инфекције на које људи немају имунитет.

Штавише, СЗО има за циљ да буде добро припремљена са напорима истраживања и развоја унапред за непознату болест, омогућавајући рани одговор.

Као одговор, СЗО је успоставила план истраживања и развоја како би убрзао развој различитих алата за „приоритетне болести“. Тренутна листа укључује болести као што су КОВИД-19, кримско-конго хеморагична грозница, болест вируса еболе и болест вируса Марбург.

Ласа грозница, блискоисточни респираторни синдром (МЕРС), САРС, Нипах и хенипавирусне болести, грозница Рифт Вели и Зика су такође на листи.