Прочитај ми чланак

Почиње производња мРНК вакцина у Србији! Институт Торлак потписао уговор са СЗО

0

Како преносе домаћо медији институт за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” и десетак светских компанија учествују у пројекту производње вакцина на основу најсавременије, мРНК технологије.

Опрема би у Београд требало да стигне наредих месеци, изјавио је директор “Торлака” Лука Драгачевић.

Драгачевић је за Радио-телевизију Србије рекао да је Институт “Торлак” почео постепени процес реконструкције и модернизације.

Институт “Торлак” део је пројекта производње вакцина на основу мРНК технологије и у петак је потписан уговор са Светском здравственом организацијом вредан милион и по евра.

“Прошле године ‘Торлак’ је започео прве обуке у склопу тог пројекта. Наше особље је отишло на обуке у Кејптаун, САД, у Јужну Кореју, где се налази један од најбољих института тренутно на свету, који је хаб за обуку свих људи који се баве производњом вакцина”, нагласио је Драгачевић.

Институт “Торлак” ће од 13. до 24. маја спроводити прво велико истраживање о вакциналном, односно имунолошком статусу грађана на одређене болести на које ће моћи да се пријаве на имејл дијагностика@торлак.рс.

“Истраживање радимо у сарадњи са Институтом ‘Пастер’. Имаћемо десетак пунктова где ће се грађанима узимати крв и тестирати на неке вакцинално-превентивне болести, као што су мале богиње, рубеоле, заушке, ковид и хепатитис А, Б, Ц, Д, Е, за које никада није рађено испитивање”, рекао је Драгачевић.