Прочитај ми чланак

Флорида забрањује лабораторијско “месо” Била Гејтса

0

Законодавци на Флориди спремају се да забране продају “месних” производа узгојених у лабораторији у држави.

Производе од „синтетичког меса“, који се узгајају у лабораторијама да би опонашали говедину и пилетину, снажно промовише суоснивач Мицрософта Бил Гејтс, који је уложио милионе долара у њихов развој.

Међутим, усред све веће забринутости за безбедност у вези са лажним месом, законодавци Флориде предлажу сет закона како би те производе спречили у снабдевању храном у држави.

Предлог закона ХБ 1071 тражи да се забрани продаја „култивисаног меса“, дефинисаног као „било које месо или прехрамбени производ произведен од култивисаних животињских ћелија“.

Нацрт закона чини незаконитим да било који појединац „производи за продају, продаје, држи или нуди на продају, или дистрибуира узгајано месо“ на Флориди.

Прекршаји ће се сматрати прекршајем другог степена. Прехрамбени објекти који производе, дистрибуирају или продају узгајано месо биће „подвргнути дисциплинским мерама“.

Лиценце таквим установама би такође могле бити суспендоване.

У четвртак је Одбор за инфраструктурну стратегију Представничког дома изнео предлог закона.

Његов пратећи закон у Сенату, СБ 1084, предложио је Одбор за правила Сената.

Као такви, предлози закона су сада спремни за гласање у оба дома. Ако се усвоји, Флорида ће постати прва америчка држава која ће подржати потпуну забрану узгојеног меса.

„Желим слободно тржиште које ми говори да када ставим производ у потрошњу, знам да је безбедан“, рекао је представник Даниел Алварез (Р-ФЛ) према Florida Politics, мислећи на ланац продавница прехрамбених производа.

Законодавац је признао да забрана неће трајати “вечно”.

Међутим, он је рекао да ће узгојеном месу бити потребно најмање пет година да постане широко комерцијално доступно, што законодавцима даје довољно времена да поново размотре ово питање када то буде потребно.

Сенатор Џеј Колинс (Р-ФЛ) жели „више тестирања, више безбедносних података пре него што дозволимо да се ово [месо узгојено у лабораторији] продаје на Флориди“.

Критичари закона истичу да је америчко Министарство пољопривреде (USDA) већ одобрило конзумацију меса узгојеног у лабораторији.

У јуну прошле године, USDA је дала зелено светло двема калифорнијским компанијама да продају производе од “пилећег меса” узгојених у лабораторији ресторанима и на крају продавницама прехрамбених производа.

Амерички регулатори дали су зелено светло за Upside Foods и Гоод Меат.

Upside Foods , раније Memphis Meats, финансира Бил Гејтс.

Предлог закона на Флориди подржавају чланови традиционалне пољопривредне заједнице, а противе му се истраживачи и инвеститори.

Северноамерички институт за месо, највеће трговинско удружење произвођача меса у Сједињеним Државама, противи се закону.

У међувремену, Удружење сточара Флориде пружило је подршку.

Говорећи за Health News Florida, представник Линдзи Крос (Д-ФЛ) је рекао да је месо узгојено у лабораторији неопходно да би се осигурала безбедност хране.

Проширујући поенту, Крос је навео да Америци понестаје пољопривредног земљишта тако да се морају наћи „алтернативе“ за месо.

„Како нам понестаје [пољопривредне] земље, мораћемо да погледамо алтернативне системе исхране“, тврди Крос.

„Радије бих да то долази са Флориде него из Кине.

Тврдио је да узгајано месо неће заменити традиционалну пољопривреду у држави и указао на притисак растуће популације.

Алварез је рекао агенцији да „тренутно немамо информације за потрошача да донесе информисану, консензусну одлуку засновану на подацима“.

„Док не будемо имали дугорочне студије које ми говоре шта бесмртне ћелије узгојене у лабораторији раде вашем телу, изазивам вас да то ставите у своје дете.

Култивисано месо се производи екстракцијом ћелија из животиња, оплођене јајне ћелије или банке ускладиштених ћелија и стављањем у медијум за културу.

Медијум се затим ставља у велике резервоаре који садрже мешавину масних киселина, аминокиселина, витамина, соли, шећера и других елемената који су кључни за раст ћелија.

Већина лабораторијски узгојеног меса користи „’бесмртне’ ћелијске линије“ у свом узгоју.

Нормално, популација ћелија не би се делила бесконачно.

Међутим, мутирање неких ћелија генетском модификацијом или другим средствима омогућава неограничену поделу ћелија.

Стручњаци упозоравају да су производи повезани са настанком рака.

Још 2020. године, Центар за безбедност хране је истакао да је „посебна брига“ у вези са узгојеним месом „генетски инжењеринг ћелија и њихова потенцијална својства која узрокују рак“.

„Скала потребна да би лабораторијски узгојено „месо“ постало изводљиво за масовну потрошњу биће највећи облик инжењеринга ткива који би постојао и могао би увести нове врсте генетски модификованих ћелија у нашу исхрану“, наводи се.

Генетски модификоване ћелијске линије би могле да „покажу карактеристике ћелије рака“.

„За разлику од животиња, ћелије немају потпуно функционалан имуни систем, тако да постоји велика вероватноћа раста бактерија или гљивица, микоплазме и других људских патогена који расту у посудама за узгој ћелија.

Иако компаније које се баве производњом узгојеног меса тврде да су њихови производи стерилнији од традиционалне сточарске пољопривреде, „непознато је како је то тачно без употребе антибиотика или неког другог фармацеутског средства за контролу патогена“, наводи организација.

Друге државе такође предузимају мере против узгојеног меса.

Сенат Алабаме је недавно усвојио закон о забрани продаје и производње меса узгојеног у лабораторији.

Прошлог месеца, сензор Џон Тестер (Д-МТ) и Мајк Раундс (Р-СД) представили су „Закон о интегритету школског ручка“.

Законодавство има за циљ да забрани давање узгојеног меса кроз владин Национални програм школског ручка (НСЛП) и Програм школског доручка (СБП).

Тренутно, USDA поставља нутритивне захтеве за оброке који се служе студентима кроз ове програме.

Међутим, агенција није издала упутства о употреби меса узгојеног у лабораторији у НСЛП и СБП.

Предлог закона настоји да поправи овај јаз забраном таквог меса.

„Наши ученици не би требало да буду испитаници за експерименте са ’месним’ култивисаним ћелијама“, рекао је Раундс.

„Са висококвалитетном, локалном говедином која је лако доступна нашим ђацима, нема разлога да у ресторану служимо лажне, лабораторијски узгојене месне производе.

„Недостатак храњивих материја и истраживања алергена у вези са протеинима узгојеним у лабораторији ствара непотребне ризике за децу“, рекао је Итан Лејн, потпредседник владиних послова у Националном удружењу говедара.