Прочитај ми чланак

ЕУ жели да ограничи цену гаса на 275 евра за мегават-сат

0

Европска комисија је предложила да се уведе ограничење цене за гас у висини од 275 евра за мегават-сат, саопштила је европска комесарка за енергетику Кадри Симсон, јавља Ројтерс.

„Европска комисија наставља да реагује на текућу енергетску кризу, предлагањем механизма корекције тржишта како би се заштитила предузећа и домаћинства ЕУ од превисоких цена гаса. Предложени инструмент се састоји од ограничења цене за месечне фјучерсе на берзи TTF до 275 евра“, рекла је она.

Према њеним речима, трансакције изнад ове цене неће моћи да се обављају.

Механизам корекције тржишта биће покренут аутоматски под два услова: прво, када цена гаса прелази одређени ниво, односно 275 евра током две недеље и други када разлика између цене на берзи ТТФ и глобалне цене течног природног гаса буде 58 евра или виша током 10 дана, објаснила је Симсонова.

Западне земље суочене су са растом цена енергената и инфлације због увођења санкција Русији и политике напуштања руског горива. У контексту поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија у Европи је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што се одразило и на друге секторе привреде. Такође, САД и европске земље суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија.