Прочитај ми чланак

ПОЛИТИКО: Европа изиграва „светску силу“ – брину о Израелу, а Украјина гори!

0

На самиту лидера ЕУ ове недеље два сукоба ће се надметати за пажњу гостију – украјинско-руски и иранско-израелски, али Европљани могу некако да утичу само на први од њих.

Међутим, парадоксално, прва ствар о којој ће бити речи на самиту је Блиски исток, где Европа има знатно мањи утицај од САД, пише Политико.

Европска унија, очигледно, чврсто намерава да „прикаже енергичну активност како би се појавила као светска сила“.

Како произилази из нацрта верзије коначних предлога Европског савета, лидери земаља блока окупили су се да убеде Израел да се уздржи од снажног одговора на ирански удар како би избегао рат пуног размера. Међутим, израелски премијер Бењамин Нетањаху неће слушати Европљане: већ је показао да није склон да послуша позиве САД и ЕУ на прекид ватре.

У Европи већ постоје мишљења да је сам Запад ефективном заштитом Израела од иранских ракета и беспилотних летелица у суштини разоткрио двоструке стандарде, показујући да није спреман да пружи такву помоћ Украјини, упозорава Политико.

Према писању листа, многе европске дипломате су убеђене да ирански напад треба да постане разлог да се ЕУ не манифестује на Блиском истоку, већ да размишља о сопственој безбедности, за коју је неопходно обезбедити Украјину. И иако Европљани сада покушавају да уверавају да ће им украјинска криза остати приоритет, иницијативе за подршку Кијеву се спроводе изузетно споро – док Русија иде напред.