Прочитај ми чланак

ЕНГЛЕСКИ МЕДИЈИ: Принц Ендрју узео милионе евра од Турака и шверцера оружја

0

Британски принц Ендру, војвода од Јорка, добио је више од 1,1 милиона евра од турског бизнисмена након што су се упознали преко војводиног пријатеља шверцера оружја, који је био на 60. рођендану Ендруове бивше жене Ферги и на венчању његове ћерке принцезе Евгеније. Како пишу британски таблоиди, он је дао принцу Ендруу велику суму новца, а то је после правдао као свадбени поклон за његову ћерку принцезу Беатрис, која се удала 2020. године.

Тарек Каитуни се раније хвалио својим утицајем на војводу од Јорка и који је присуствовао венчању ћерке принцезе Евгеније 2018. године.

Такође се сматра да је осуђени шверцер раније помагао у тајним састанцима војводе са покојним либијским лидером Гадафијем и једном приликом је рекао новинарима да је играо кључну улогу у ослобађању бомбаша из Локербија Абделбасета ал-Меграхија.

Дружење са сумњивим људима

Каитуни је упознао Ендруа са Селманом Турком (35) почетком лета 2019. године, пре него што су се спријатељили и вечерали у кући наводног преваранта у Јужном Кесингтону. Сада се испоставило да је Фергину прославу рођендана, која је одржана неколико месеци након њиховог упознавања, наводно делимично финансирао Турк, пише Сандеј Телеграф.

Месецима касније Турк и Каитани су заједно снимили селфи током посете Фрогмор Хаусу, краљевској резиденцији у Великом парку Виндзор. Од упознавања са принцом пре три године, Турк је наводно дао принцу Ендруу 1,1 милиион евра, а принцеза Евгенија добила 29.750 хиљада евра. Сара Фергустон, бивша жена принца Ендруа наводно је добила суму од 297.000 евра.

Турк, Каитани и принц Ендру су се срели у најмање два наврата, укључујући и вечеру са потенцијалим инвеститорима у кући наводног преваранта у Јужном Кенсингтону у децембру 2019. године.

Једини пут када су Ендру и Турк приказани заједно у јавности било је на једном догађају 2019. године. Турк тренутно живи у стану који вреди више милиона евра на престижном имању у Мејферу, које је у власништву краљице.

Турк украо новац који је дао принцу?

Међутим, наводи се да је новац уплаћен принцу Ендруу Турк украо од турске милионерке Небахат Евиап Исбилен, која му је поверила да јој помогне да премести 87 милиона долара из Турске, док је покушавала да избегне политички прогон.

Прошле недеље се појавила информација да Турка тужи турска милионерка Небахат Евјап Исбилен (77), која тврди да ју је он преварио. Она тражи да јој се врати 38 милиона фунти. Истрага по овом случају је у току, а до сада ниједно суђење није одржано.

Исбилен каже да је Турку дала ефективну контролу над својим богатство од 87,5 милиона долара и да је он „непоштено и систематски“ злоупотребио њено поверење.

Рекла је да има ограничене способности да разуме енглески и да јој је била потребна помоћ да премести имовину из Турске. Она тврди да је Турк непоштено управљао њеним средствима.

Турк је помогао у управљању финансијским пословима турске милионерке, а судски документи тврде да је Турк подстакао исплату принцу Ендруу од 892.500 евра, само десет дана након што је преузео награду од принца у палати Сент Џејмс 2019. године.


Исбилен је рекла да јој је Турк рекао да је исплата новца поклон за Ендруа након што је тврдио да му је он помогао да замени пасош.

Она је истакла да је видела мејл од Турка својој приватној банци, у којој наводи да је уплата била свадбени поклон за принцезу Беатрис, ћерку принца Ендруа која се удала 2020. године.

Турски преварант све негира

Турк негира све оптужбе које је изнела турска милионерка, преноси Дејли мејл. Он је званичнику приватне банке госпође Исбилен рекао да је уплата од 892.500 евра принцу Ендруу била венчани поклон.

У судским документима, турска милионерка сугерише да би трансфер новца могао да буде повезан са награду коју је Турк освојио на једном догађају у Британији 2019. године.

Принц вратио новац

На прелиминарним саслушањима, наводи се да су војводи и војвоткињи од Јорка исплаћене „знатне суме“, али није било наговештаја да су они умешани у оптужбе.

Принц је од тада наводно вратио новац након што је она навела да је у питању превара.

„Портпаролка војводе од Јорка је рекла да неће коментарисати правни предмет који је у току.

Принцеза Евегенија је рекла да су новчане уплате дошле од породичних пријатеља како би се помогло око трошкова забаве њене мајке.

„Почетком октобра 2019. године примила сам позив од нашег породичног пријатеља који је рекао да жели да да финансијски допринос рођенданској забави моје мајке, како би помогао око трошкова кетеринга“, рекла је она.

Ко је шверцер оружја који је упознао Турка и Ендруа?

Ендруа и Турка упознао је Либијац и шверцер оружја – Тарек Каитуни. Ендру се први пут повезао са Каитунијем 2005. године, исте године када је ухваћен у покушају да прокријумчари митраљез из Холандије у Француску.

Каитуни је провео неколико година у притвору у париском затвору због шверца, пре него што је осуђен на два месеца условне казне и годину дана касније на новчану казну од 10.000 евра. Од тада је тврдио да никада није осуђен и да је питању други човек који се исто зове.

Каитуни је био међу 100 гостију на забави и имао је редовно приступ принцу Ендруу. Постоје бројне фотографије које показују како седи поред војводе на бројним догађајима. Каитину је раније показао своју спремност да тргује њиховим пријатељством и тврдио је да би могао да „утиче“ на Ендруа да подржи неке комерцијалне пројекте.

Каитуни је помагао у организовању тајних састанака принца Ендруа са либијским диктатором, пуковником Муамером Гадарфијем.

Био је међу 800 званица у капели Светог Ђорђа у Виндзору на венчању Ендруове ћерке принцезе Евгеније 2018. године. Поменути Либијац је другој Ендруовој ћерки, принцези Беатрис, оклони дијамантску огрлицу пре него што је војвода од Јорка лобирао код британске компаније у његово име.