Прочитај ми чланак

Нинић: У петак почиње монтирани судски процес против адвоката Кокановића

0

Адвокат Иван Нинић изјавио је данас да у петак у Новом Саду почиње, како је рекао, монтирани судски процес београдском адвокату Чедомиру Кокановићу.

Нинић је агенцији Бета казао да оптужница новосадског тужилаштва Кокановића терети за кривична дела „прогањање“ и „ометање правде“, због објава на друштвеним мрежама X и Фејсбук, као и на Вибер групама, о председнику Адвокатске коморе Војводине (АКВ) Владимиру Бељанском и председнику скупштине АКВ Николи Јовићу.

„Све Кокановићеве објаве су у домену легитимне критике начина функционисања адвокатских комора с акцентом на АКВ. У тим објавама нема ‘прогањања’ већ је реч о ‘пар екселанс’ вербалном деликту“, рекао је Нинић.

Према његовим речима, оптужница против Кокановића подсећа на време комунистичке диктатуре.

„Кокановић је све објављивао под својим именом и за све на шта је указивао има чињеничну подлогу, у виду докумената. Нема основа да се Кокановић гони по службеној дужности и посебно нема разлога да се он већ три месеца држи у притвору“, казао је Нинић.

Упитан због чега сматра да је судски поступак против Кокановића монтиран, Нинић је рекао да је за овај случај надлежан Виши суд у Београду.

„И Тужилаштво за високотехнолошки криминал у Београду је једино надлежно за сва кривична дела која су извршена путем рачунарске мреже. Верујем да је направљен интерни договор на нивоу локалног правосуђа у Новом Саду, који је добио и политички замајац, да се Кокановић притвори и да му се суди. Подсетићу да је Кокановић ухапшен у свом стану у Београду, као најгори криминалац, иако се ради о реномираном адвокату са 20 година стажа“, навео је.

Нинић сматра да је процес против Кокановића показна вежба власти ради застрашивања адвоката и грађана.

„Невероватно је да нико не препознаје опасност и друштвену штетност овог догађаја. Суђење Кокановићу је класичан прогон и поражавајуће је за адвокатску професију“, нагласио је адвокат.

Нинић је додао да оптужница има 33 стране и да се у њој налази све што је Кокановић у последњих десет месеци, пре хапшења, написао на друштвеним мрежама и на Вибер групама.

„Кокановић је оптужен и због тога што је преправљао Кораксове карикатуре стављајући на њих актере из адвокатског живота. Оптужен је и због анимација из домаћих филмова, писања песама и вицева и објављивања фотографија адвоката и политичара. Тужилац сматра да све то представља радњу кривичног дела ‘прогањања’. Кривично дело ‘прогањање’ је постало инструмент за репресију и одмазду према људима који немају политичку заштиту и нису миљеници режима“, оценио је Нинић.

Адвокат Чедомир Кокановић налази се у притвору од 27. јануара ове године.