Прочитај ми чланак

ЏОЗЕФ: Честитам Лаврову што је дао „пољубац смрти“ Отвореном Балкану

0

Експерт за Западни Балкан Едвард Џозеф "честитао" је путем Твитера руском министру спољних послова Сергеју Лаврову који је, према његовим речима, дао "пољубац смрти” иницијативи Отворени Балкан, за коју је навео да је идеја бивше америчке администрације под вођством Трампа.

„Баш као што похвале иду на рачун Путина што је убризгао живот у НАТО, свака част Лаврову што је дао пољубац смрти Отвореном Балкану“, написао је амерички професор на Твитеру.

Џозеф је написао и да је „Отворени Балкан“ отворени позив за Вучића да искористи економску величину за политичку предност, ослобођену политичких вредности ЕУ“.

„Отворени Балкан или српски свет као пијаца за мање суседе Србије. САД су, верујући да Вучић жели да се прикључи ЕУ, прихватиле идеју да је трговина једнако поверењу. Али, оно што се рачуна јесте карактер режима с којим тргујете. Питајте Украјину, јер до 24. фебруара Русија је била главни трговински партнер Кијеву. Питајте Јапан, Тајван и Јужну Кореју да ли су кроз трговину изградили поверење са Кином. Иста прича је и са Балканом“, написао је Џозеф.

Амерички професор је између осталог и написао да је „Србија главни трговински партнер Црној Гори, али је Београд на последњем месту у погледу поверења. Недавна подршка Отвореном Балкану од стране црногорског премијера погоршала је поделе у земљи“.