Прочитај ми чланак

Лавров: Запад балансира на ивици директног војног сукоба нуклеарних сила

0

Запад балансира на ивици директног војног сукоба нуклеарних сила због подршке Украјини, а то може изазвати катастрофалне последице, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Према његовим речима, посебну забринутост изазива чињеница да управо „тројка“ западних нуклеарних сила спада у кључне спонзоре Кијева.

„Москва у томе види озбиљне стратешке ризике, који воде повећању нивоа нуклеарне опасности“, додао је министар у видео поруци учесницима Московске конференције за непролиферацију нуклеарног оружја.

Лавров је нагласио да је у свету тренутно приметна криза система контроле над наоружањем, разоружањем и нераспоређивањем нуклеарног оружја, која одражава дубоку деградираност у области међународне безбедности без преседана.

„Русија је спремна да се врати питању ратификације Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања, чим то уради Вашингтон“, поручио је шеф руске дипломатије.

Колективни Запад, на челу са САД, промовише „отворено преварантске шеме“ како би постигао предност на рачун нових ограничења нуклеарног арсенала противника, оценио је Лавров.

„Не постоји основ за дијалог са Сједињеним Америчким Државама на тему стратешке стабилности у условима тоталног глобалног рата против Русије, ова тематика се не може вештачки изоловати из општег међународног сегмента“, закључио је руски дипломата.