Прочитај ми чланак

До коначног слома! Почело дављење Украјине: Руси започели стратегију „Анаконда“

0

Русија је започала нову фазу рата са којом ће фактички стратегијом „Анаконда“ покушати да задави комплетну Украјину и сузбије сваку жељу за борбом у покушаји да власти у Кијеву натерају да седну за преговарачки сто и испуне захтеве Москве или да натерају становништво да у обрнутом реинжењерингу са новим Мајданом са власти скину Зеленског.

Одлука је донета још у недељу а операција је покренута да у наредном периоду комплетна Украјина буде у тоталном мраку са уништеним комплетним енергетским сектором.

Започела је стратегија „Анаконда“ постепеног стезања Украјине до коначног слома.

На мети је први енергетски сектор. Комбинација крстарећих, хиперсоничних и балистичких ракета уз масовну употребу дронова камиказа усмерила се на енергетски сектор.

Сваку ноћу Ваздушко-космичке снаге, ракетне снаге копнене војске и ратна морнарица шаљу више од 100 пројектила Х-`101, Х-555, Х-22, Х-32, Х-47, 3М22 Циркон, уз употребу П-800 Бастион, Калибр, Искандер М и К на енергетику Украјине.

На мети напада су хидроелектране, термоелектране, разводна постројења, трафостанице, дистрибутивне станице за транспорт гаса, све што има енергетски значај за свакодневни живот становништа, а без струје нема ни воде, односно улсова за рад турбина.

Почетак нове стратегије кренуо је са разарањем хидроелектране Запорожје, али не рушење самог обвјекта, него производних посторјења, која фактички се не могу у кратком временском периоду поправити или заменити са чиме стратешки објекти бивају избачени из употребе на дужи период.

Са овим ударима Русија је решила да брутално казни Украјину за Московски масакр уништавањем највиталнијих објекатакоји су од значаја за нормалан живот и функционисањем, који могу довести до масовног напуштања градова, великих миграција према ЕУ као и руралним подручјима.

У преводу Русија враћа Украјину у 19 век. Једина нада Украјине остају нуклеарне електране, али њихов капацитет није довољан да подмирује потребе Украјине, због чега се Кијев за сада да спречи хуманитарну катастрофу ослања на ванредни увоз струје из Пољске, Словачке и Румуније.

На мети удара су Кривижорска теромелектрана 2, Каневска хидроелектрана на Дњепру , трафостанице од 330 кW, складишта гаса у западној Украјини, али и други стратешки објекти.

Главна мета руски удара су турбине, генератори, високе пећи све што се користи у производњи електричне енергије.

Најгоре су прошли енергетски објекти: Змијев, Каминскаја, Дњепар, Кирвији Рог, Бурштинска и Ладижинска термоелектране.

Бурштинска и Ладижинска термоелектране у Украјини озбиљно су оштећене и стављене из погона, за њихово обнављање биће потребне године — извршни директор украјинског енергетског холдинга ДТЕК Дмитро Сахарук.

Нуклеарне електране за сада у овој фази остају ван било каквих удара.

Најгора ситуација је тренутно у Харкову који је свакодневно на удару дронова, балистичких ракета и планирајућих

авионских бомби. Харков је иначе други највећи град у Украјини и седиште инфустрије те земе како цивилне тако и војне. Термоелктрана ТЕЦ -5 која је постојала у том граду је разоренам струје нема, а животи услови све тежи.

Зеленски ће дефинитивно бити принуђен да евакуише милионе Украјинаца или у западну Украјину или у западну Европу, што ће означити нови мигрантски талас који ће притиснути западну Европу.

Паралено са уништавањем енергетског сектора због терористичких напада у Москви на удару ће се наћи и центри одлучивања. То је већ урађено када је хиперзвучним ракетама нападнуто седиште СБУ.

Русија је иначе од почетног напада на Кримски мост прокламовале фазе напада који су од октобра 2022 постале темељ у нападу на Украјину.

Подизање стратешких и бомбардера дугог домета, и лансирање крстарећих ракета и такитчких балистичких ракета типа Искандер М и К на кључну украјинску инфраструктуру, хидрелектране, термолектране, разводна постројења са чиме би велики део територије Украјине оставили без струје, индустријска постројења, ремонтни заводи. На мети ракета могли би се наћи мостови на реци Дњепар. Укупно њих четири.

Као могућа мета напада били би означени и центри одлучивања Кијева. Наиме, још приликом првих претњи Украјине нападом на Кримски мост. Мета напада осим генералштаба и самог начелника, мете би биле видови украјинске војске. Такође и сам Зеленски би се вероватно нашао на удару руских ракета, јер је означен као инспиратор са својим саветницима за напад .

Трећи сценарио је најмање вероватан, а предвиђао би у неком сулудом сценарију употребу и тактичког нуклеарног оружја. Иако је наглашавано и понављано више пута да Русија неће употребити нуклеарно оружје у Украјини, опција да ће неког можда да савлада бес и исхитено да реагује не може са 100 постоном сигунрошћу да се одбаци.

Овај сценарио је мало вероватан да ће Русија ударити по циљевима савезника Кијева. Ту се пре свега мисли на Британце и Американце, које Москва означава главним инспираторима напада Украјине на Крим. Могући удар био би по зонама базирања војске САД у околним земљама које су у НАТО, а са тим би уследио тотални рат са Североаталнском алијансом, јер би моментално био активиран члан пет.