Прочитај ми чланак

ДАНСКА: Омогућити и најмлађој деци да промене пол, укида се доња старосна граница

0

Деца морају имати приступ законској промени пола почевши од рођења, навела је данска влада у недавном предлогу да се уклони доња старосна граница за законску промену пола.

Законска промена пола односи се само на регистар социјалног осигурања.

Док су новинари тај предлог поздравили као један од најреволуционарнијих у целој Европи, критичари су рекли да деци треба дозволити да буду деца и да људи који не могу сами да одлучују о времену спавања нису довољно зрели да промене пол.

Према предлогу, који је део далекосежног ЛГБТ плана, особе млађе од 15 година морају имати сагласност родитеља. Пошто је тренутни старосни праг 18 година, план подразумева корените промене. Према ТВ2, ако буде усвојена, нова данска уредба могла би постати једна од најреволуционарнијих у целој Европи.

Владајуће социјалдемократе су покушале да усвоје потпуно исти предлог пре две године. У то време, млађе странке у данском парламенту су делимично подржале предлог, али нису све биле спремне да усвоје све предлоге.

У међувремену, Етички савет је, након консултација, уместо тога предложио снижавање старосне границе на 10-12 година.

„Мора се сматрати сумњивим да ли деца у предпубертетском узрасту могу да сагледају основне разлоге и сагледају последице могуће промене пола. Заузимање такве позиције захтева одређену меру зрелости и свести. Мора се претпоставити да ниједно дете предшколског узраста не може да формулише жељу да промени пол“, написао је тада Савет.

На основу предлога Етичког савета, социјалдемократе су повукле свој план, обећавајући да ће преиспитати неке његове елементе. Међутим, влада се од тада премишљала и поново је предложила укидање доње старосне границе.

Влада планира да званично представи предлог у октобру.

Конзервативци су већ изразили потпуно неслагање. Портпарол странке за родну равноправност Биргитте Бергман рекла је да деци „треба дозволити да буду деца“ и да нису довољно стари да промене пол ако им није дозвољено ни да сами одлучују о времену спавања.

Као део истог тренда, суседна Шведска, која је такође славна у западном свету као поборник ЛГБТ права, првобитно је предложила снижавање старосног прага за законску промену пола на 12 година, али се након критика вратила на 16 година.

Пошто је број деце и адолесцената који се подвргавају различитим процедурама промене пола широм Скандинавије последњих година порастао, лекари су упозорили на феномен као што су „покајници“ који имају неповратне последице лечења.