Прочитај ми чланак

„Бугарска постала жртва глупости сопствене владе – Чека је неподношљиво стање“

0

Бивши заменик министра енергетике Бугарске, Јавор Кујумџијев, изјавио је да због глупости коју су власти земље починиле у односу на Русију, Бугарску чекају неподношљиве цене гаса.

Према речима стручњака, гориво ће расти, иако Балканско полуострво раније није искусило несташицу гаса због снабдевања из Русије, и у мањој мери, Азербејџана.

„Када смо и сами одустали од уговора који нам је гарантовао испоруке и предвидивост, дешава се оно што се дешава. Ово је највећа глупост која се може учинити- куповати на тржишту, када већ постоји дугорочни уговор са предвидивим ценама. Тржиште је полудело, а ми у пракси поново купујемо исти руски гас“, рекао је Кујумџијев.

Он је нагласио да ће бугарске власти ове зиме морати да узму кредите за плаћање горива.

„Зими ће цена природног гаса бити неприступачна и за грађане и за привреду. Зајмови су једини спас, нагласио је Кујумџијев.

Такође је приметио да у региону још увек нема алтернативе руском гасу, иако САД настављају да убеђују европске земље у целисходност куповине америчког течног природног гаса.

„Највеће компаније за гас из шкриљаца су америчке. То што Помпео лобира амерички бизнис у Бугарској је нормално, он штити њихов бизнис. Међутим, чак и у овој кризи, ниједна европска држава не говори о употреби хидрауличког ломљења“, додао је он.

Бугарске власти су у августу саопштиле, да одбијају да разговарају о закључивању новог гасног уговора са „Гаспромом“. Раније је Русија прешла на обрачуне у руској националној валути са непријатељским земљама. Да би то урадили, купци треба да отворе рачуне у страној валути и рубљама код „Газпромбанке“- прва прима уплату у страној валути, банка је продаје на Московској берзи и пласира новац на други рачун.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!