Прочитај ми чланак

Бивши председници Чешке: Косово је терористичка држава, нисмо смели да је признамо

0

Бивши чешки председници Вацлав Клаус и Милош Земан су поводом 25 година чланства Чешке у НАТО оценили да је бомбардовање СР Југославије 1999, било огромна грешка и да је Косово терористичка држава коју Праг није смео да призна.

„Бивши председник Косова Хашим Тачи тренутно стоји пред Међународним кривичним трибуналом у Хагу због ратних злочина. Није сам. Оптужен је читав низ косовских водећих званичника. Говорио сам да је Косово у принципу терористичка држава. Нисам то поткрепљивао само драстичним случајевима као што је било одузимање органа, чак живима“, казао је Земан у уторак увече на јавној телевизији ЧТ.

Земан је рекао да допушта да је и са српске стране било сличног насиља али, како је нагласио, у далеко мањој мери и није било систематско.

„То није била доктрина владе док је Косово било, и јесте, терористичка држава. Тако да, иако се Клаус и ја нисмо слагали умногоме ниједном од нас није пало на памет да потпишемо сагласност да се именује чешки амбасадор у Косову“, казао је Земан.

Као доказ за своје тврдње да Косово није нормалан демократски режим узео је садашње понашање власти у Приштини према Србима на северу Косова.

„Сматрао сам да је скандалозно то што је тадашњи министар спољних послова (Карел) Шварценберг признао Косово без расправе у влади и без тога да уопште обавести председника Чешке, што сам тада био ја, да ће се нешто такво десити. Јако сам се љутио на Шварценберга и то никада није требало да се деси“, казао је Клаус у емисији ЧТ у којој је гостовао са Земаном.

Иако су и Земан и Клаус као једну од две највеће грешке западних савезника у последњих четврт века навели бомбардовање СР Југославије 1999. године, одбили су да су тада или у било којем тренутку помислили да Чешка није требало да улази у НАТО.

„Када је наша влада као последња одобрила прелет авиона то је био први тренутак када сам себи рекао да је НАТО направио грешку. Иако сам подржао улазак у НАТО, а и даље га подржавам, то забога не значи да ћу све видети као плаво небо, чак без облачка“, рекао је Земан.

Клаус је подсетио да је био љут на Земанову владу која је дала благослов да се бомбардује СР Југославија.

„Ја сам био категорични противник бомбардовања Србије и Косова и свих тих области. Љутио сам се на Земанову владу која је дала пристанак“, казао је Клаус.

Милош Земан оценио је да је НАТО једина гаранција Чешке да јој се неће десити руска реприза совјетске инвазије на Чехословачку 1968. година и окупације током неколико деценија која је уследила.

Вацлав Клаус је, међутим, уверен да би се руски председник Владимир Путин зауставио ако би освојио Украјину и да не би ишао даље јер, како је упозорио, Москва никад ништа такво није наговестила.

„Путин нас је уверавао и многи од нас су насели да никада неће напасти Украјину. Само потпуна будала дозвољава себи да је преваре два или више пута“, одговорио је Земан Клаусу, иако је допустио да верује да се Русија не би усудила на нападне Пољску или неку другу чланицу НАТО.