Прочитај ми чланак

Балтик у страху пред Путином – Спремају специјални зид

0

Шест земаља НАТО алијансе пристало је да изгради такозвани „зид дронова“ дуж својих граница.

Норвешка, Пољска и Финска радиће са три балтичке државе, Естонијом, Летонијом и Литванијом, на спречавању руске агресије, укључујући спречавање проласка миграната из Русије.

„Ово је потпуно нова ствар. Граница дроном од Норвешке до Пољске“, рекла је Агне Билотаите, министарка унутрашњих послова Литваније, за Балтик Њуз Сервис.

Она је нагласила да ће им то омогућити да се заштите од провокација непријатељских земаља.

Земље ЕУ које се граниче са Русијом постале су све нервозније да ће охрабрени Владимир Путин окренути поглед на западне суседе Русије ако успе у свом рату у Украјини.

У ишчекивању, Пољска је потрошила милијарде на побољшање одбране границе са Белорусијом, Естонија је изградила мрежу пограничних војних бункера, а Финска, која дели дугу границу са Русијом, приступила је НАТО-у.

Финска је прошле године била принуђена да затвори граничне прелазе са Русијом након што је Кремљ упутио мигранте из Азије и послао их преко границе на бициклима.

Фински званичници рекли су да Москва усмерава миграцију да дестабилизује Европу. Билотаите је рекла да се детаљи о „зиду дронова“ још разрађују и да је споразум, потписан током викенда, део ширег приступа супротстављању претњама из Русије.