Прочитај ми чланак

АМЕРИКА СТАВИЛА ИРАНСКУ ВОЈСКУ НА ЛИСТУ ТЕРОРИСТА: А онда је уследио одговор

0

Иран би могао да стави америчку војску на листу терориста ако Вашингтон прогласи елитну иранску елитну Револуционарну гарду страном терористичком организацијом, објавио је данас председавајући Комитета за националну безбедност иранског парламента Хешматолах Фалахатпишех, преноси Ројтерс.

„Ако Револуционарна гарда буде стављена на америчку листу терористичких група, ми ћемо војску те земље (САД) ставити на црну листу терориста одмах уз Даеш (Исламску државу)“, написао је Фалахатпишех на Твиттеру.

Иранска Револуционарна гарда / Фото ЕПА

Очекује се да САД прогласе елитну иранску Револуционарну гарду страном терористичком организацијом, изјавила су три неименована америчка званичника Ројтерсу, који наводи да је ово први пут да Вашингтон званично назива војску неке земље терористичком групом.

Наводи се да се очекује да ову одлуку, за коју критичари кажу да би могла да Вашингтону непријатељске владе у свету покрене на сличне акције према војним и обавештајним званичницима САД, Стејт департмент објави већ у понедељак.

Ројтерс наводи да се ради о одлуци о којој су се већ годинама колале гласине.

Наводи се да је Пентагон одбио да ово коментарише и упутио новинаре на Стејт департмент, који је као и Бела кућа такође одбио коментар.

Подсећа се да је државни секретар САД Мајк Помпео, којег Ројтерс назива „бучним јастребом“ када је у питању однос према Ирану, заговарао промену америчке политике у оквиру тврђег става који је администрација шефа Беле куће Доналда Трампа заузела према Техерану.

Наводи се да ће одлука, ако буде објављена, стићи уочи прве годишњице Трампове одлуке да повуче САД из нуклеарног споразума с Ираном потписаног 2015. године и врати санкције које су осакатиле иранску привреду.

Подсећа се да је Вашингтон већ ставио на „црну листу“ десетине организација и особа повезаних с Револуционарном гардом, али не и њу саму.

Америчко Министарство финансија је 2007. године означило је Кудс јединице, које су у оквиру Револуционарне гарде задужене за операције у иностранству, као организацију која „подржава тероризам“, након чега је Иран упозорио да ће уследити „жесток“ одговор ако Вашингтон настави да повлачи такве потезе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!