Прочитај ми чланак

Амерички политиколог Миршајмер: Путин је вратио Русију у статус суперсиле

0

Русија је поново постала суперсила захваљујући Владимиру Путину, рекао је професор политичких наука Универзитета у Чикагу, Џон Миршајмер током говора у Центру за независне студије.

„Ми Русију сматрамо суперсилом јер је Владимир Путин, дошавши на власт 2000. године, вратио Русе из мртвих. Већина вас зна да је деведесетих година Русија, заправо умрла. Путин јој је удахнуо нови живот“, рекао је он.

Према експерту, такозваној униполарности је дошао крај а заменио је мултиполарни свет. Сада су уместо једне суперсиле на међународној сцени три: САД, Кина и Русија.

Руски лидер је више пута истицао да ера униполарног светског поретка постаје прошлост, а покушаји да се такав свет поново створи, недавно су попримили апсолутно ружне облике и неприхватљиви су за огромну већину држава на планети.

Према његовим речима, цео униполарни светски поредак који је изградио Запад је антидемократски, лажан и лицемеран.

У суштини, недавно се догодила велика трансформација међународне политике, што је лоша вест за Запад

Пре три деценије, многи стручњаци са Запада веровали су да смо стигли до краја историје, па је рат великих сила отишао на сметлиште историје. Та илузија је разбијена. Свет се суочава не само са једним ривалитетом великих сила – као што је то био случај током Хладног рата – него са два: оним између САД и Русије у Источној Европи (поводом Украјине) и оним између САД и Кине у Источној Азији (поводом Тајвана). Оба ова безбедносна надметања би лако могла да прерасту у врући рат.

У суштини, недавно се догодила велика трансформација међународне политике, што је лоша вест за Запад. Шта је пошло наопако? Шта објашњава ову промену и куда је свет кренуо? Одговори на ова питања захтевају теорију међународних односа: генерални оквир који је у стању да објасни зашто се државе понашају онако како се понашају и да нам помогне да разумемо овај компликовани и неизвесни свет.