Прочитај ми чланак

Америчка полиција упозорава на „незамисливо“: Могућа реприза упада на Капитол

0

Полиција упозорава да више од 100 безбедносних побољшања у америчком Капитолу можда неће бити довољно да спрече будуће немире

Полиција америчког Капитола упозорила је на будуће „нападе“, сличне нередима који су избили у Конгресу после председничких избора 2020. године, додајући да су, упркос свим мерама предострожности, могући нови немири с обзиром на „поларизовано стање наше нације“.

У саопштењу објављеном поводом друге годишњице нереда 6. јануара, шеф полиције Капитола Том Мангер рекао је да његово одељење „ради даноноћно“ на имплементацији бројних безбедносних побољшања у комплексу.

„Имамо још посла. Тренутна клима претњи, посебно против изабраних званичника, захтеваће континуирану и повећану будност“, рекао је он и додао: „Са поларизованим стањем наше нације, напад попут оног који смо претрпели 6. јануара 2021, могао би да се понови. Ако се деси незамисливо, бићемо спремни.“

Поред ангажовања додатног особља, бољег планирања „демонстрација и значајних догађаја“ око Капитола и координације са „десетинама“ полицијских агенција у региону, Мангер је рекао да је одељење довело новог директора обавештајних служби и „драматично побољшало начин на који прикупља, анализира и дели обавештајне податке са партнерским агенцијама за спровођење закона.“

Полиција Капитола је такође увела „специјализовану обуку“ за полицајце о „значајно надоградила опрему“, рекао је начелник, иако није прецизирао нову опрему коју је одељење набавило нити за шта је „специјализована обука“.

Нереди 6. јануара уследили су неколико дана након председничких избора 2020. године, када су присталице тадашњег председника Доналда Трампа упале на Капитол тврдећи да је кандидат демократа Џозеф Бајден покрао изборе. Више особа је изгубило живот у хаосу који је уследио.

Инцидент је покренуо други поступак опозива Трампа под вођством демократа. Трампа су оптужили да је „подстицао“ своје присталице да упадну у Капитол и спрече законодавце да потврде изборне резултате. Иако је покушај опозива пропао, демократе и неколицина републиканаца дисидента наставили су да траже оптужбе против Трампа, а комисија основана за истрагу нереда на Капитолу препоручила је кривични случај у свом коначном извештају прошлог месеца. Међутим, осим оптужнице, неки посланици су такође позвали да се Трампу забрани повратак у Белу кућу, након што је у новембру најавио кандидатуру за председника 2024.