Прочитај ми чланак

Алармантни извештај: Банке пропадају, вероватноћа рецесије 100 одсто

0

Дојче банка је пре неколико дана објавила алармантан извештај у којем се анализира последњих 200 година статистичких података.

Тај извештај предвиђа озбиљну рецесију са вероватноћом од 100 одсто за америчку економију.


На то је указао Питер Стонџ, економски стручњак „Херитиџ фондације“ и аутор економских коментара у „Волстрит журналу“ и „Блумбергу“.

Он је напоменуо да банке пропадају и да се понуда новца смањује најбржим темпом још од 1930-их година, али да је главна разлика у односу на период највеће кризе у 20. веку, тај што САД у том периоду нису имале ни приближан ниво државног дуга који имају данас.

Како је навео, савезни дуг је био испод 20 одсто БДП-а, а данас је он преко 100 одсто БДП-а, а према подацима Конгреса, на путу је да достигне ниво од 200 одсто.

Он је изјавио да Американцима једино остаје да се надају да креатори политике нису тако глупи као што су били 1930. када су се обе странке ујединиле да униште економију централним планирањем уместо механизмима које економије користе да се поправе.

„Нажалост, имајући у виду одлуке Бајденове администрације у последње две године, од енергије, преко потрошње, до капитала, креатори политике би сада могли бити глупљи“, рекао је Стонџ.

Дојче банка у свом извештају истиче забринутост око тржишта некретнина које бележи највећи пад од 2008. године и прети да се уруши, раста потрошачких кредита и пада штедње.

Стонџ указује да „свака економска школа зна да повећање каматних стопа сваки пут доведе до тешке рецесије, ако не и депресије, јер је то био образац буквално вековима, од када су централни банкари преузели контролу“.