• Почетна
  • СВЕТ
  • У Багдаду грађански рат: мртвих и рањених на све стране
Прочитај ми чланак

У Багдаду грађански рат: мртвих и рањених на све стране

0

Серија напада у Ираку
У серији оружаних и бомбашких напада у Багдаду и северно од ирачке престонице погинулa најмање 91 особа, а рањено најмање 172 људи. Данашњи дан најтежи у последње две године у Ираку, где је у 14 градова широм земље извршено 22 напада.

Најмање 172 људи је рањено, а 91 погинуло у серији оружаних и бомбашких напада у Багдаду и северно од престонице, саопштили су ирачки званичници.
Последице напада у Ираку

Најсмртоноснији напад био је у граду Таџију, удаљеном 25 километара северно од Багдада, где су погинуле најмање 42 особе, а рањено 40, саопштили су из болнице.

Међу жртвама напада има доста припадника ирачке полиције и војске, када је наоружана група људа напала јутрос око пет часова војну базу удаљену око 90 километара од главног града Ирака.

Један извор из Министарства унутрашњих послова је рекао да је тада погинуло 15 војника. Према претходом билансу, у том нападу живот је изгубило седам, а рањена су два ирачка војника.

Бомбашки и оружани напади забележени су и у Садији, Кан Бени Саду, Киркуку, Туз Курмату и Дибису, који се налазе северно од престонице, навео је АФП.

У експлозији више аутомобила бомби чија су мета биле војне и полицијске патроле у Киркуку, Туз Курмату и Дибису погинуло је најмање пет, а рањено 20 људи.

Наоружани људи напали су војне и полицијске пунктове у Садији и Кан Бени Саду у немирној провиницији Дијала, усмртивши два војника и једног полицајца и ранивши четири припадника снага безбедности.

Огранак Ал Каиде у Ираку, Исламска држава Ирак, саопштила је јуче да ће почети са нападима на судије и тужиоце и помоћи својим припадницима да побегну из ирачких затвора.

Ирачки званичници Ал Каиду у тој држави сматрају далеко слабијом него на њеном врхунцу 2006. и 2007, али је она и даље способна за организовање већих напада широм земље.

Почетком месеца, у експлозији камиона бомбе на препуној пијаци јужно од Багдада, за коју је окривљена Ал Каида, погинуло је 25 људи.

Данашњи дан најтежи у последње две године у Ираку, где је у 14 градова широм земље извршено 22 напада. 

 

(РТС)