• Почетна
  • СВЕТ
  • Са Меркеловом Грци хоће да разговарају у „четири ока“
Прочитај ми чланак

Са Меркеловом Грци хоће да разговарају у „четири ока“

0

У Атини су на више локација почели протести поводом сутрашње посете Ангеле Меркел Грчкој, а на најпосећенијем скупу у центру града окупило се више од 5.000 људи.

Једна група демонстраната носила је транспаренте на којима је писало „Меркел је Хитлерова ћерка“ и „Ангела не плачи, из наших шпајиза више немаш шта да поједеш“, док је друга палила заставе Европске уније.

На скупу пензионера, који су се окупили испред просторија Европске уније у Атини, такође је запаљена застава ЕУ.

Велики број полицајаца био је присутан у центру Атине, али нису забележени већи сукоби са демонстрантима.

 

Немачка канцеларка Ангела Меркел сутра ће посетити Грчку, први пут од почетка економске кризе у тој земљи, а о њеној безбедности ће бринути 6.000 полицајаца.

У оквиру шесточасовне посете Грчкој, Меркелова ће се састати са председником Карлосом Папуљасом и премијером Антонисом Самарасом, преноси Анадолија.

Главне саобраћајнице биће потпуно затворене, а полиција је најавила да „ни незвана птица неће моћи да уђе у центар Атине“.

Полиција је предузела до сада невиђене мере безбедности. Снајперисти су на зградама, а полицијски пси, хеликоптери и специјалне јединице ће покушати да зауставе Грке који већ месецима протестују против владиних мера штедње.

Бројна удружења грађана су најавила протесте на трговима Атине, а подршку им је дала и опозициона Радикално левичарска коалиција – Сириза. Окупљање на тргу Синтагма најавили су и највећи грчки синдикати, који су прогласили трочасовни штрајк.

 

(Фонет)